I ungefär tre veckor har det monterats, borrats, målats och flyttats grejer i lokalerna på Järngatan 23. Samtidigt har butiken hållit öppet för kunder som vill fynda begagnat. Uppåt 40 personer jobbar i butiken när Folkbladet är på besök, varav majoriteten är volontärer.
– Det är en ombyggnation av hela butiken som pågår. Det är en stor omställning där vi flyttar hela möbelavdelningen till den inre delen av butiken och öppnar upp ett rent möbelintag som inte funnits tidigare, säger Stefan Olsson, butikschef.
Samtidigt delas butiken in i flera avdelningar genom att väggar sätts upp, det blir nya färger och ett nytt koncept i butiken.
– Alla butiker ska jobba på ett liknande sätt när det gäller färgsättning och budskap. Man ska känna igen sig i Erikshjälpens alla butiker, säger Hanna Hägg, regionchef på Erikshjälpen.
När allt är klart är tanken att det ska underlätta för kunderna att hitta i butiken och för gåvogivarna att lämna saker genom att det blir två varuintag. Att second hand-shopping är inne nu är något som Stefan Olsson skriver under på.
– Besöksantalet ökar och det är särskilt på lördagarna det sticker iväg. Vi får in många bra gåvor och hela omsättningen ökar, främst på heminredning och kläder, men även möbler, säger han.
– Omsättningen har ökat med 36 procent i januari och februari jämfört med i fjol. Det är ju stor skillnad om man jämför med detaljhandeln som både får slå igen butiker och permittera personal på sina håll. Så det är vi oerhört tacksamma för, säger Hanna Hägg.
Det stora intresset tror de både hänger ihop med de svåra ekonomiska tiderna, och att allt fler är miljömedvetna.
– Ökningen började efter pandemin och jag tror det ligger i tiden. Det finns en större medvetenhet, framför allt hos den yngre generationen.
Den ökade försäljningen gör att överskottet, som går till olika projekt som stöttar barn i både Sverige och utomlands, också blir större.
– Vi har exempelvis projekt i Ukraina, projekt för barn med funktionsnedsättningar i Afrika och projekt med mobila skolor i Bangladesh, säger Stefan Olsson.
– Jag vurmar speciellt för att unga flickor inte ska utsättas för könsstympning, och där känner jag verkligen att våra pengar gör skillnad genom de projekt vi har, säger Hanna Hägg.