Den här vackra septemberfredagen hade park- och trädgårdsarbetarna vid Norrköpings kommun aviserat att det återigen var dags att dela ut de uppstammade pelargonerna, som under sommaren stått i Carl Johans park, till intresserad allmänhet.
Enligt Leah Helander, kommunikatör vid kommunen, hade nästan 200 personer tackat ja till evenemanget på Facebook, och det brukar kommer fler än så, vilket också syntes på den långa kön med folk som samlats för att få en av de åtråvärda gratisplantorna.
– Många taggar in varandra i kommentarerna, "nu ska vi gå i år igen!". Så det är roligt, sa Leah Helander.
Den starkväxande pelargonen Colibri, kallad Norrköpingspelargonen, rödorange med vit mitt, har planterats i staden sedan 1940-talet och är också Östergötlands landskapspelargon.
Cirka 270 pelargoner fanns att dela ut, en per person. Park- och trädgårdsarbetare Helena Bergström visade också hur man under bordet garderat med sticklingar, i fall besvikelsen skulle bli stor över att plantorna tagit slut.
Kommunen övervintrar Norrköpingspelargonen i form av sticklingar, så det är inget dumt alternativ att göra så. Tvärtom är det nästan bättre, menade Helena Bergström.
– Vi tar sticklingar. De blir nästan finare när man får stamma upp dem själv från sticklingar. Vi tar ju sådana små nu, i augusti - september.
Varför sparar ni inte de stora plantorna?
– De blir inte jättefina, man kommer att behöva klippa ned dem. Plus att det också är så att vi vill inte ha in för mycket ohyra från parken eftersom vi har växthus.
Bland de första i kön för att få en pelargon stod Signe Prahl. Hon hade köat sedan kvart i elva, inför starten klockan tolv.
– Jag tycker de är vackra! Jag tycker om pelargoner, sa hon.
Hon har också ett perfekt ställe att ha pelargoner på, en inglasad balkong.
På frågan vad man ska göra med en sådan här planta rekommenderar park- och trädgårdsarbetare Karin Johansson att man tar några sticklingar från den, säkrar upp med det, och planterar om den stora pelargonen.
– Sedan är det som en vanlig pelargon, att man låter den stå svalt, man vattnar inte jättemycket. Vissa har dem i källaren, jag brukar ha dem i ett svalt rum hemma, så man kan göra på olika sätt.
Karin Johansson är glad över det stora intresset för pelargonerna:
– Det är kul att det uppskattas!