Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politisk strid om ekologisk mat: "50 procent dyrare"

Matthias Olofsson hävdar att Norrköpings kommun kan spara 13,7 miljoner kronor på att välja bort ekologiskt odlad mat. "Vi håller på och tittar på kostnaderna", säger Karin Jonsson (C) som menar att besparingen skulle bli mindre.

Matthias Olofsson fick inget gehör i fullmäktige för sitt förslag kring ekologisk mat.

Matthias Olofsson fick inget gehör i fullmäktige för sitt förslag kring ekologisk mat.

Foto: Susanna Beskow Norgren och Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrköping2021-10-06 06:45

Kommunfullmäktige tog nyligen beslut om flera ändringar i riktlinjen för kommunens kostverksamhet. Matthias Olofsson, politisk vilde i fullmäktige, föreslog då att en formulering om ekologiskt odlad mat skulle strykas.

Han hävdar att kommunen skulle kunna spara 13,7 miljoner kronor varje år om ordet "ekologiskt" togs bort ur riktlinjen.

Hur har du fått fram den siffran?

– Den är beräknad på 2019 års årsbokslut i Norrköping, säger Matthias Olofsson.

Han har även använt sig av en utredning från riksdagens utredningstjänst om prisskillnaden mellan konventionellt och ekologiskt odlad vara per kilo.

– Då får du fram att ekologiskt odlad mat är 50 procent dyrare än konventionellt odlad mat. I mitt förslag har jag räknat på 40 procent för att det inte ska vara en glädjekalkyl. Om vi inte köper ekologiskt odlad mat skulle vi kunna spara 13,7 miljoner.

Han tillägger att viss ekologiskt odlad mat är billigare.

– Vi skulle fortfarande kunna köpa ekologisk mat – den som är billigare. Men genom att plocka bort ordet ekologiskt i riktlinjen så styr man inte till att köpa ekologiskt, utan då styr man till att köpa lokalproducerad mat i stället för lokalproducerad ekologisk mat.

Efter debatten har tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C) bett tjänstemännen att titta på kostnaderna för ekologisk mat. Hon menar att det finns ett räknefel i Matthias Olofssons uträkning.

– Den siffran han sa i fullmäktige stämde inte till fullo, säger Karin Jonsson.

Hur mycket skulle ni spara på att inte köpa in ekologisk mat?

– Vi håller på och tittar lite grann på kostnaderna, så jag kan inte säga exakt hur mycket det rör sig om. Men han sa att det var väldigt stora skillnader. Det upplever kanske inte vi att det är. Det är klart att det är dyrare, men det kan det även vara om vi använder lokalproducerat.

Är det en mindre summa än 13,7 miljoner som ni skulle spara?

– Ja, det blir det ju då. Det rörde sig om tio miljoner 2019. Men det vi tittar på nu är 2020. Det är framför allt mejerivaror som vi upphandlar ekologiskt.

Matthias Olofsson fick inget gehör för sitt förslag i kommunfullmäktige.

– Kvartetten med stöd av Miljöpartiet säger att vi ska ha ekologisk mat, säger han och menar att den typen av mat främjas av ideologiska skäl, trots att den inte är av högre kvalitet.

Karin Jonsson ser det inte som aktuellt att avstå ifrån att köpa in ekologisk mat.

– Det mesta är konventionellt odlat, men vi vill inte förbjuda våra förskolor att handla ekologisk mjölk om de nu vill det, säger hon.

Jonsson konstaterar att det finns olika uppfattningar om vad som är bäst. Hon tycker att kommunen har hittat en bra balans genom att köpa in både ekologiskt och konventionellt odlad mat.

– Att man inte ska köpa den maten som odlas giftfritt har jag svårt att se.

Tidigare hade kommunen som målsättning att öka andelen ekologisk mat, men den målsättningen är numera borttagen.

– Vi har sagt att vi inte kräver en ökning, utan det lokalodlade är prioriterat. Det står i våra övergripande mål som vi har i kommunen. Rent generellt har vi sagt att vi inte ska importera ekologiska tomater från Spanien, utan vi ska köpa konventionellt odlade tomater från Sverige, säger Karin Jonsson.

– Det har att göra med livsmedelsstrategin som säger att vi ska bli mer självförsörjande på mat i Sverige.

Ekologisk mat

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel.

Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden. Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas med stor försiktighet.

Genetiskt modifierade organismer får inte användas. Bestrålning är inte heller tillåten.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!