Museichefer över hela landet vittnar om att övertramp förekommer. Särskilt utsatta är de museer som har regioner och kommuner som huvudmän.
Principen om armlängds avstånd finns formulerad i museilagen som instiftades 2017 och innebär att politiker inte ska lägga sig i innehållet i konstnärlig verksamhet.
Men enligt rapporten är behovet av tydliga styrdokument mellan huvudmännen och museerna, samt utbildning om museilagen för högre tjänstemän och politiker, stort.
En fjärdedel av museicheferna har blivit utsatta för påverkan eller försök till påverkan. Bland regionala och kommunala museer har en dryg tredjedel blivit utsatta för försök till påverkan.
Konstmuseer är sedan tidigare särskilt utsatta men allt fler vittnesmål om påverkan kommer också från kulturhistoriska museer.
Tio procent av museicheferna har behövt referera till museilagen för att försvara professionella val.
"En uppmärksammad händelse är då Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping polisanmälde Stadsmuseet i Norrköping den 13 februari 2020, avseende ett pressklipp i utställningen 'Medlöperi och motstånd'. Något som Folkbladet har rapporterat om i flera artiklar.
Men det finns även andra exempel där museichefer har vittnat om svårigheten med armlängds avstånd mellan politikerna och museerna", säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på riksförbundet Sveriges museer, i ett pressmeddelande.