Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politikerpensioner stramas åt

Fram till år 2003 var pensionsbestämmelserna för kommunens politiker ytterst förmånliga. Då skärptes emellertid det hela till - och ska nu stramas åt än mer. Man ska överhuvudtaget inte kunna få någon s k visstidspension, om man inte hunnit fylla 60 när ens uppdrag upphör.

NORRKÖPING2012-10-17 09:52

Det handlar här inte om vilka politiker som helst, utan om anställda sådana. I första hand då f d kommunalråd och oppositionsråd, samt ytterligare några enskilda fall.

Att kalla det här för ?pension? är något vilseledande, men sådan är nu termen. Förslag till nya bestämmelser behandlas nu i de kommunala organen, och kan väntas träda i kraft vid årsskiftet.

Först efter 60

Hädanefter ska då visstidspension inte utgå alls, såvida inte politikern vid sin avgång hunnit fyllda 60. Här har gränsen alltsedan år 2003 dragits vid 50 år, nu blir det således tio års skillnad.

Visstidspensionen ska i fortsättningen bara utgå tills personen ifråga fyllt 65 och alltså uppnår ?riktig? pensionsålder, i stället för som nu upp till 67 års ålder.

Vidare förlängs den minimitid som krävs för visstidspension från 36 månader till 48, det vill säga en hel valperiod.

För dem, som avgår mellan 40 och 60, utgår i fortsättningen - om vissa villkor uppfylls - en tidsbegränsad avgångsersättning under allra högst två år.

Få som berörs

Visstidspension för dem som hunnit fylla 50 före sin avgång är alltså vad som för närvarande gäller, och så har det då varit alltsedan 2003.

Men det är ytterst få på den kommunala ?pensionslistan?, som berörts av detta. Sedan 2003 har bara några få nya tillkommit. Så gott som alla på den aktuella ?listan? tillträdde sin politiska anställning före 2003. De sorterar därmed under bestämmelserna, som gällde mellan 1979 och 2003.

Det systemet var mycket förmånligt för expolitikerna, som alltifrån sin avgång - och det oavsett ålder! - var berättigade till sådan här pension. Storleken var avhängig, hur länge man haft uppdraget.

Denna pension fungerar som så, att förmånstagaren garanteras en viss minimiinkomst livet ut, således även efter uppnådd pensionsålder. Dock frånräknas övriga inkomster, det vill säga lön och pensionspengar.

Även den yngste

Det är på grund av dessa övergivna bestämmelser som även den yngste i den här skaran, 41-årige f d kommunstyrelseordföranden Mattias Ottosson - som trädde till sitt uppdrag som 30-åring år 2001 - alltsedan sin avgång efter valet 2010 kunnat kvittera ut ?pension? från kommunen. I augusti uppgick utbetalningen för hans del till 30 253 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om