2017 tog regeringen fram en nationell livsmedelsstrategi med målsättning att öka både produktionen och den svenska försörjningsgraden som idag endast är cirka 45 procent på svenska livsmedel.
– Vilket kan jämföras med Finland som har 80 procent och som har varit mer mån om att behålla den inhemska livsmedelsproduktionen, säger Karin Jonsson (C), som ingår i den politiska styrgrupp som tagit fram ett förslag till strategi för Norrköpings kommun.
Denna presenterade hon i Rådhuset under tisdagen, där Karin flankerades av Olle Vikmång (S) och Merja William, som är miljö- och klimatstrateg med fokus på bland annat strategiska kostfrågor i kommunen.
Förslaget ska klubbas i kommunstyrelsen, förmodligen i april.
– Livsmedelsförsörjningen har halkat efter lite grann. Förr hade vi stora beredskapslager som vi byggde upp men det finns ju ingenting kvar av det i Sverige, fortsätter Karin Jonsson.
Norrköping är bland de första av landets kommuner som tagit fram en lokal strategi.
Olle Vikmång, kommunstyrelens ordförande, förklarar varför det är viktigt.
– Vi behöver mer lokal produktion av livsmedel i Norrköping, samt en hållbar framtidssäkrad produktion utifrån övrig klimatanpassning i jordbruket, och säkerställa en lokal beredskap till livsmedelsförsörjningen.
Norrköpings kommun levererar dagligen ungefär 20 000 portioner mat till bland annat skolor och vårdhem, men långtifrån all mat är lokalt producerad.
Och med "lokalproducerad" menar politikerna livsmedel som är producerad i Östergötland och angränsande landskap.
– Idag är 60 procent av kommunens inköp svensk mat, men bara 14 procent kommer från Östergötland och där vill vi ju öka, klargör Karin Jonsson.
Ett problem som politikerna identifierat är bristen på grönsaker.
– Det skulle vi kunna köpa mycket mer av, men det finns inte att köpa i Östergötland längre.
Riktlinjen i Norrköpings livsmedelsstrategi består av en kunskapsdel och mål med åtgärder som bidrar till en hållbar utveckling.
Riktlinjen ska tillämpas av de kommunala verksamheter och bolag som berörs och kan handla om upphandling och inköp, plan för krisberedskapsarbete, sårbarhetsanalys, klimatanpassning och inriktning för näringslivsfrågor.
– Det känns bra att man i strategin tagit höjd för det vi kallar samhällsstörningar, som till exempel störningar i elförsörjning, drivmedelförsörjning eller skyfall vilket skulle kunna slå ut delar av Norrköping, säger Merja William.