Beslutet togs av politikerna i barn- och ungdomsnämnden efter diskussioner som skar rätt igenom de politiska blocken. Med röstsiffrorna nio mot fyra avslog de slutligen Sommarens ekonomiska föreningens ansökan om att få starta en förskola med inriktning mot islam och miljö.
Förskola för alla
Motiveringarna var i huvudsak två.
De rödgröna nej-sägarna stötte sig på en mening i föreningens ansökan där det står att den viktigaste målsättningen är "att barnen ska känna sig trygga i sin identitet som muslimer". De menade att detta strider mot skollagen som säger att förskolan ska vara öppen för alla.
Moderaterna å sin sida stötte sig på att föreningen enligt registreringsbeviset inte bara ska driva förskolor och skolor utan också syssla med import och export, verka som researrangör, begravningsbyrå och i byggbranschen. De motiverar sitt avslag med att det inte är meningen att skattepengar ska finansiera resor och begravningar.
Oseriöst företag
Omar Nur går till storms mot båda motiveringarna i sitt överklagande till förvaltningsrätten.
Man anklagar oss för att vara ett oseriöst företag som fuskar och finansierar sin verksamhet med skattepengar, skriver han och undrar var kommunen hämtat bevis för ett sådant påstående, eftersom föreningen har förklarat att eventuella överskott ska gå tillbaka till förskoleverksamheten..
Men mest upprörd är han över över påståendet att förskolan inte skulle vara öppen för alla.
Kränkta
Vi kan konstatera att det finns politiker i barn- och ungdomsnämnden som inte gillar att Norrköpings kommun kommer att ha en förskola med inriktning islam och miljö, skriver Nur. Vi känner oss kränkta och diskriminerade, skriver Nur vidare och pekar på att kommunen tidigare sagt jag till förskolor med kristen inriktning.
Detta, menar Nur, visar på att kommunens beslut bygger på islamofobi och inte på sakliga grunder.
Tilläggas kan att Sommarens ekonomiska förening tidigare har fått tillstånd från statliga Skolinspektionen att starta en muslimsk grundskola i Norrköping i höst.
Men när det gäller fristående förskolor är det kommunen som har avgörandet i sin hand.
Både fristående skolor och dagis finansieras dock med kommunala skattepengar.