Politiker tycker vårdvinsten är i sin ordning

Att göra vinster på vård är helt okey. Det tycker både moderata och socialdemokratiska politiker.

NORRKÖPING2007-07-25 06:00
I ett antal artiklar de senaste dagarna har Folkbladet beskrivit hur privata vårdcentraler i Norrköping gör storvinster och delar ut miljoner till ägarna, samtidigt som många av landstingets vårdcentraler går med underskott.
- Frågan är hela tiden var i sjukvården man får tjäna pengar. Läkemedelsindustrin har ju tjänat mycket pengar genom årens lopp, så vinsterna finns ju systemet hur man än vänder sig, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m).
Också Anna-Lena Sörenson (s) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden förhåller sig pragmatisk i frågan.
- Om de privata kan plocka ut vinster när de jobbar på samma villkor som landstingets vårdcentraler måste man snarare fråga sig hur det kommer sig att inte landstinget kan jobba lika effektivt, säger hon.
Folkbladets granskning visar att förklaringen till vinsterna är att de privata vårdcentralerna jobbar rationellare, inte har någon läkarbrist och slipper bidra med pengar till den gemensamma administrationen i landstinget.
Dessutom är den mest vinstgivande privata vårdcentralen, Östertull, duktig på att spara på läkemedelskostnaderna, ett faktum som ger klirr i kassan eftersom systemet är sådant att den som förskriver färre och billigare mediciner får över pengar på den läkemedelspeng man får från landstinget per listad patient.
Systemet är detsamma för både de privata och landstingets vårdcentraler. Skillnaden är att de privata ägarna kan välja att stoppa överskottet från läkemedelspengen i egen ficka, medan det går tillbaka in i verksamheten i landstingets vårdcentraler. Inte heller det ser politikerna några problem med.
Systemet infördes för fem år sedan när socialdemokraterna var i majoritet. Då var Östergötland ett av de första landstingen som förde ner kostnadsansvaret för läkemedel direkt på sina vårdcentralerna. Sedan dess har många landsting följt efter.
- Grundtanken var inte att man skulle tjäna pengar, utan hålla igen läkemedelskostnaderna som skenade och det har vi lyckats bra med, säger Anna-Lena Sörenson och pekar på att också de flesta landstingsdrivna vårdcentralerna har överskott på läkemedelskostnaderna.
Hon menar att det stora problemet i dag snarare är överförskrivningen av läkemedel.
Både Anna-Lena Sörenson och Marie Morell framhåller att det är okey med vinster i vården så länge de privata vårdcentralerna levererar en god vårdkvalitet. I sammanhanget kan nämnas att det har varit svårare att få fram uppgifter om vårdkvaliteten på det privata vårdcentralerna från landstingets kansli, än det har varit att ta reda på vilka vinster de privata bolagen gör.
De enda kvalitetsmätningar som redovisas öppet per vårdcentral är tillgänglighet och resultaten från så kallade väntrumsenkäter bland patienterna. Här ligger för övrigt Östertulls vårdcentral bra till och inga muntliga uppgifter från landstingets tjänstemän tyder på att det skulle finnas några problem i den delen när det gäller Östertull.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om