Päivi Johansson (M), ledamot i personalutskottet, skrev i en debattartikel i tisdagens Folkbladet att informationen till ledamöterna i personalutskottet om vad som skett på Hagaborg varit urvattnad och nedtonad. Hon skriver bland annat att det är först när riksmedia skriver om övergreppen som ansvariga politiker och chefer börjat agera.
"Bortförklaringar"
Flera av hennes kolleger håller med och efterfrågar förändringar i såväl personalpolitik som i informationen inom kommunen.
- Jag tycker man ser ett mönster i hur personalpolitiken hanteras. På samma vis som man försökte dämpa och släta över våldtäkten på ett LSS-boende för en tid sedan, så har man på Hagaborg försökt hitta bortförklaringar istället för att ta tag i problemen, säger Fredrik Bergqvist (M), ledamot i personalutskottet.
Enligt Bergqvist måste kommunen också bli bättre på att informera internt.
- Nu känns det som att vill man veta vad som händer så får man läsa tidningarna. Vi måste ju ha en fungerande informationskanal inom kommunen. Det är ju skandalöst att vi får reda på sådana här saker genom olika medier, säger han.
För att komma tillrätta med problemen menar Fredrik Bergqvist att det krävs ett tankeskifte.
- Man måste sluta sopa undan obehagliga händelser som engångsföreteelser. Istället måste man lära sig av vad som sker och se till att genomföra de förändringar som krävs. Idag verkar det som att stora delar av personalen inom vården är rädda för att föra fram negativ kritik till chefer och överordnare - så kan vi inte ha det, säger han.
Snabbt beslut
Lars Karsslon (S), ordförande i personalutskottet, anser att informationen från personalkontoret varit alldeles för vag, och att beslutet om undersköterskornas fortsatta anställning på Hagaborg togs alldeles för snabbt.
- Jag fick reda på att något hänt redan i mars - men den informationen stämde inte överens med vad som sedan kom fram i media och i lex Sarah-anmälningarna. Jag tror inte att de på personalkontoret heller visste vad som hänt när de förhandlade med facket, säger han.
Lars Karlsson tycker att ärendet hanterats för slappt.
- Beslutet om att de två undersköterskorna skulle fortsätta arbeta togs för snabbt. De skulle ha stannat hemma till dess att lex Sarah-anmälningarna var upprättade så att hela händelseförloppet stod klart, säger han.
Eva Edgren Vikmång (S), ledamot i personalutskottet, håller med om att informationen varit bristfällig.
- Hade vi haft bilden klar från början hade vi nog valt att köpa ut undersköterskorna, säger hon.