Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiker drack vin på skattebetalarnas bekostnad

NORRKÖPING
Moderata landstingspolitiker drack vin och öl på skattebetalarnas bekostnad under en studieresa - trots landstingets huvudregel att all representation ska vara alkoholfri.
- Det är inte bra om man börjar att tumma på reglerna, säger Sven E Andersson, före detta landstingsråd (kd).

Norrköping2001-12-18 00:00
Under en studieresa till Skåne och Danmark den 12 och 13 november drack moderata landstingspolitiker öl och vin för omkring 2000 kronor på skattebetalarnas bekostnad.
- Politiker är ju förebilder och det här sänder ut dåliga signaler. Min personliga åsikt är att man ska vara restriktiv med alkohol och inte använda skattemedel till vin. Risken är att det här luckrar upp inställningen till alkohol vid representation inom andra partigrupper, säger Gunnar Asserhed, gruppledare för folkpartiets landstingsgrupp.

<b>"Särskilda omständigheter"</b>
"Huvudregeln är att all representation både för förtroendemän och anställda ska vara alkoholfri", står det i Landstinget i Östergötlands alkoholregler. Som alkoholhaltiga drycker räknas alla drycker med en alkoholhalt över 3,5 volymprocent. Men "med hänsyn till särskilda omständigheter" kan förtroendevalda ges tillstånd till alkoholservering av landstingsstyrelsens presidium.
- Jag tycker inte att det är att betrakta som "särskilda omständigheter". Om det kommer internationella gäster och det i gästens kultur ingår att dricka vin till maten så kan man bjuda på ett glas av artighet. Men om det är frågan om en intern politikergrupp är jag mer tveksam, säger Gunnar Asserhed.

<b>Tillstånd gavs</b>
Men landstingets presidium gav de 18 förtroendevalda tillstånd att dricka vin till middagen på hotellet i Helsingborg. Kostnaden belastade moderata landstingsgruppens konto, men även denna är en del av landstingets totalekonomi.
- Det finns ingen detaljbeskrivning av vad som är särskilda skäl, man får det prövat. I det här fallet så var skälet att det var en längre sammanhängande studieresa, säger Paul Håkansson, landstingsstyrelsens ordförande (s).
- Vi gör en studieresa och äter middag med hela den moderata gruppen en gång var fjärde år. Då tycker jag att det är rimligt att vi ska få dricka ett glas vin till maten. Sett i ett europeiskt perspektiv är vin en måltidsdryck, säger Anders Senestad, moderat landstingsråd.
Trots att åsikterna går isär om vad formuleringen "särskilda omständigheter" borde innebära har det inte förekommit någon kritik mot de luddiga reglerna, enligt de politiker som Folkbladet varit i kontakt med.

<b>Goda föredömen</b>
Sven E Andersson tycker att politiker bör visa solidaritet med de som har alkoholproblem och därför avstå från alkohol vid representation. Landstingspolitiker har ett särskilt ansvar att vara goda föredömen, anser han.
- Det är ju vård- och omsorgssektorn som tar hand om alkoholproblem när de dyker upp hos enskilda personer. Därför blir det dubbelmoral, om alkohol förekommer vid representation, samtidigt som man ska rätta till de problem alkoholen orsakar, säger Sven E Andersson.
Det är absurt att landstingspolitiker ena stunden ges förtroende att fatta stora och viktiga beslut, medan det för att dricka ett glas vin till maten krävs ett separat beslut av landstingsstyrelsens presidium, menar Anders Senestad.
- Nu går vi mot en mer europeiserad reglering av vin och det är bra att förhållandet till vin avdramatiseras, säger Anders Senestad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om