Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisuppmaning: Lås fast stegen

Ett 30-tal bostadsinbrott den senaste tiden, där tjuvarna hela tiden ligger steget före polisen, gör att man nu vill ha in fler tips och vittnesuppgifter.

Många anmälningar. Har Thomas Rahnel, chef för mängdbrott, fått på sitt bord efter helgerna.

Många anmälningar. Har Thomas Rahnel, chef för mängdbrott, fått på sitt bord efter helgerna.

Foto: Forsby Jan/arkiv

NORRKÖPING2016-01-04 18:00

Att tjuvar slår till i skydd av mörkret är ingen nyhet, den här tiden på året kan de många gånger arbeta helt ostört. Men den senaste tiden har polisen sett ett nytt tillvägagångssätt och uppmanar nu bostadsägare att bland annat låsa fast sina stegar.

– Inbrottstjuvarna har lärt sig att om det finns larm i husen så är de endast kopplade till nedervåningen, så därför har de tagit sig in på övervåningarna med hjälp av stegar som finns i närheten, säger Thomas Rahnel vid Norrköpingspolisen.

Och det går snabbt. På tio minuter har inbrottstjuvarna hunnit bära fram stegen, klättra upp, slå sönder ett fönster eller en ruta på en balkong- eller altandörr, söka igenom övervåningen och försvinna från platsen.

– Oftast är det i sovrum och i badrum som man förvarar sina smycken och det är också smycken och kontanter som verkar vara det som tjuvarna riktar in sig på, säger Thomas Rahnel.

Det verkar också som att tjuvarna, eller inbrottsligorna som är en bättre beskrivning, tar ett par hus i taget innan de drar vidare till näste område. Det gör att polisen ständigt är steget efter.

– Även om vi har patruller som åker runt och spanar så vet vi ju inte var tjuvarna planerar att slå till nästa gång, säger Thomas Rahnel.

Bara i Norrköpingsområdet har det skett ett 30-tal villainbrott och då främst i Krokek, Skärblacka, Svärtinge och Kneippen. Alla ställen där man lätt tar sig ut på större flyktvägar. Men det har även skett inbrott i Smedby och Lindö.

Samtidigt som polisen jobbar vidare med de spår man funnit, och som skickats till NFC i Linköping, behöver man hjälp från de drabbade, men också av grannar som kan har sett något.

– Vi ringer upp alla målsägare och försöker få fram kompletta godsförteckningar av det som stulits, men vi hör också med dem om de i sin tur har fått någon information av grannar som eventuellt kan ha sett något som kan sättas i samband med inbrottet, säger Thomas Rahnel.

Det finns sätt att minska risken för att få inbrott och det handlar om en kombination av grannsamverkan och larm.

– Vi vet att de har backat från bostäder när de upptäckt att det finns larm. Å andra sidan så är det oftast bara nedervåningen som är larmad och det har tjuvarna lärt sig, säger Thomas Rahnel.

Be dina grannar vakta huset när du är borta, använd timer för att köra igång, tv, radio och belysning vid olika tidpunkter, var observant ifall någon har lagt något på din soptunna eller vid din dörr. Ligger det kvar räknar tjuven med att ingen är hemma.

Gör så här:

Om du utsätts för ett brott är det viktigt att du omedelbart anmäler det till polisen. Det gör att polisens möjligheter att säkra bevisning ökar, vilket i sin tur innebär större sannolikhet att brottet klaras upp.

Mer information finns på www.polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om