Det var i mitten av februari 2014 som Natalie Bertling blev påkörd av en bilist vid ett obevakat övergångsställe i centrala Norrköping. Medan hon lastades in i ambulansen förhördes hon kort av polisen, som tog hennes uppgifter för att kunna höra av sig senare. Killen som kört på henne stannade vid platsen.
– Vi var skärrade båda två. Han hann säga förlåt innan jag kördes i väg, berättade hon för Folkbladet efter olyckan.
Hon ådrog sig en fotledsfraktur på tre ställen i högerfoten, opererades samma dag på Vrinnevisjukhuset – och var sjukskriven i åtta veckor.
Polisen lovade höra av sig. Men inget hände – och sedan lades fallet ned. Efter detta anmälde hon polisen till Justitieombudsmannen, JO.
I JO-anmälan skrev Natalie Bertling bland annat att Polismyndigheten i Östergötland hanterat hennes ärende felaktigt och att hon känner sig både kränkt och bortglömd eftersom anmälan om vårdslöshet i trafik helt enkelt lades ned – utan att hon ens fick veta det. Och hennes egen anmälan om vållande till kroppsskada aldrig registrerades.
Efter detta har polismyndigheten erkänt brister i handläggningen av ärendet, i ett yttrande till JO. Förklaringen: Hög arbetsbelastning och brist på kommunikation.
JO konstaterar nu att Natalie Bertling kan ha drabbats av en rättsförlust på grund av hanteringen och kritiserar polisen.
– Jag är sammanfattningsvis kritisk till hur dåvarande Polismyndigheten har hanterat ärendet och välkomnar den översyn av
rutiner rörande anmälningsupptagning i trafikärenden som utlovats, skriver JO.