Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisfacket: straffen är för låga

Straffen för hot mot tjänsteman är för milda, enligt polisens huvudskyddsombud Anders Wallberg.
- Till slut kommer poliser inte våga utreda brott som begåtts av tungt kriminella.

NORRKÖPING2005-06-04 06:00
När en polis drabbas får denne genast hjälp av myndigheten. Beroende på graden av allvar i hoten finns olika typer av insatser.
- Det kan handla om personskydd eller hjälp att få en tillfällig bostad för familjen. Från myndighetens sida ser man väldigt allvarligt på den här typen av händelser, säger Anders Wallberg.
Men det är annorlunda i rätten. Ofta döms de skyldiga gärningsmännen till lindriga påföljder som böter, vilkorlig dom och skyddstillsyn. Fängelsedomar är högst ovanliga.
- Det en högre toleransnivå när det gäller hot mot poliser och ordningsvakter. Det händer till och med att man skriver ner skadestånd på grund av att de drabbade har det yrke som de har. Ur facklig synpunkt är det ett stort problem, säger Anders Wallberg.
Han tycker att samhället i stället tydligt ska markera att man inte får ge sig på myndighetsutövare som bara gör sitt jobb.
- Vi har inte kommit dit än, men om det här fortsätter finns det en stor risk för att poliser inte kan motivera sig till ett ingripande. Utan stöd från samhället skräms de till passivitet. Och då är vi illa ute, säger Anders Wallberg.
Anne Asp, chef för våldsroteln, håller med.
- Om samhället inte ser allvarligt på brott mot dem som ska upprätthålla ordningen. Vem ska då skydda medborgarna? Det är oroande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!