Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Poliser inte tränade ta hand om psykfall

En undersökning som Polisförbundet tagit fram visar att poliserna inte känner sig tillräkligt utbildade för bemötandet av psykisk sjuka personer. De alarmerande siffrorna hoppas man nu ska leda till en förbättring av samarbetet med psykvården samt en bättre polisutbildning.

Många av poliserna i Östergötland känner sig dåligt förberedda för att ta om hand om svåra psykfall. Den 20 juni sköts en polisman till döds i Nyköping vid ett sådant ingripande.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Många av poliserna i Östergötland känner sig dåligt förberedda för att ta om hand om svåra psykfall. Den 20 juni sköts en polisman till döds i Nyköping vid ett sådant ingripande.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2007-07-07 06:00
Thomas Agnevik, ordförande för Polisförbundet i Östergötland, hoppas att de nya siffrorna ska leda till att polisutbildningen förbättras.
Han tycker att poliser behöver särskild ut-
bildning i hur de ska bemöta psykiskt sjuka personer.
- Det är alltid dramatiskt när polisen ska hämta in psykiskt sjuka personer eftersom vi tar vid där de utbildade proffsen inte klarar av situationen.

Behöver trygghet
I den nuvarande polis-
utbildningen ingår en kurs som berör psykiskt sjuka, men enligt Thomas Agnevik fokuserar den på mest på lagstöd och inte hur poliser ska bemöta psykiskt sjuka.
- Poliser behöver känna sig tryggare och veta hur de ska hantera sådana situationer, det skulle betyda att de kan göra ett bättre jobb.

Samarbete
Det sista året har antalet dramatiska fall där psykiskt sjuka personer skadat poliser varit ovanligt stort. För drygt två veckor sedan blev en polis skjuten till döds vid en hämtning av en psykiskt sjuk person i Nyköping. Förhoppningen inom Polisförbundet är att samhället ska ta krafttag för att komma tillrätta med bristerna inom psykvården.
Thomas Agnevik skulle gärna se ett bättre samarbete mellan psykvården och polisen.
- Någon från psykiatrin skulle kunna föreläsa för poliserna och säkert tvärt om, vi har mycket att lära av varandra.

Knappa uppgifter
I onsdags poängterade både länsvaktahade befäl i Östergötland samt stationsbefäl i Norrköping att antalet handräckningar ökar. En handräckning kallas det då polisen omhändertar och transporterar en psykiskt sjuk person.
Trots att handräckningar tillhör polisens vardag får polisen oftast väldigt knappa uppgifter om personen de ska hämta.

Bara namn och adress
- Vi vet oftast bara ett namn och en adress, det skulle underlätta om psykvården fick lämna ut uppgifter om personens bakgrund som kan göra omhändertagandet lättare för oss, säger Thomas Agnevik.
Undersökningen beställdes för att Polisförbundet ville belysa det allt mer komplicerade problemområdet.
Undersökningen grundar sig på 1787 polisers svar på en enkät som besvarats mellan den 1 juni och 2 juli i år. Av dessa var 101 av poliserna från Östergötland.
Fakta/Nästan varannan polis orolig
45 procent av de östgötska poliserna har regelbunden kontakt med psykiskt sjuka personer, 43 procent har kontakt då och då.
13 procent av de poliser i Östergötland som kommer i kontakt med psykiskt sjuka personer känner vanligtvis obehag vid dessa möten.
Av de östgötska poliserna som har regelbunden kontakt med psykvården anser 43 procent att kontakten fungerar dåligt eller ganska dåligt.
Ingen av de poliser från Östergötland som besvarade enkäten har en längre vidareutbildning av hur man bemöter psykiskt sjuka personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om