Blåljuspersonal utsattes för ett bombardemang av stenar när man kallades till Navestad förra året för att försöka hålla ordning under ett valmöte som organiserats av den högerextreme politikern Rasmus Paludan från Stram Kurs.
Oroligheterna startade redan på Skärtorsdagen och eskalerade under helgen. Liknande kravaller inträffade också i bland annat Linköping och i Örebro.
– Brotten är inte mindre grova bara för att det gått en tid, påpekar Jan Staaf, kriminalkommisarien som leder utredningen kring upploppen förra påsken.
Tidigare i veckan lade polisen ut 17 foton på sammanlagt 15 individer som man vill ha hjälp med att identifiera.
– Vi har funderat på hur vi skulle gå tillväga, det finns ju ett etiskt dilemma bakom såna här publiceringar, säger Jan Staaf. Det är ett djärvt grepp, men samtidigt inom ramen för vad vi får göra.
Samtliga bilder är tagna i Navestad den 17 april, alltså på påskdagen.
– De här personerna har kastat ett flertal stenar mot polisen. Samtliga är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
Många har redan identifierats från våldsamheterna i Navestad förra året, flera har också fått sina domar. Just nu pågår en rättegång i Norrköping där fyra unga män födda mellan 1990-2000 står åtalade. Det är den fjärde rättegången i Norrköping på samma tema.
Fler ser ut att bli kallade.
Enligt Jan Staaf kommer utredningen att fortsätta åtminstone till detta årets slut. Det finns fortfarande gott om filmmaterial och bilder att gå igenom.
Ingen som deltagit i upploppen och begått brott ska kunna känna sig säker på att slippa bli kallad till polisen.
Kriminalkommisarie Jan Staaf uppger att man fått in en handfull tips på personerna som visas på polisens hemsida.
– Jag skulle säga att det är en hyfsad utdelning.
De flesta som hittills åtalats har varit boende i närområdet. Möjligen betyder svårigheterna med att identifiera de här 15 männen att de bor utanför Norrköping.
– Det är såklart en möjlighet vi har tänkt på. Med tanke på att flera av de här bilderna är väldigt tydliga så tycker vi att någon borde känna igen männen.
När polisen får tips på en person brukar man göra en bakgrundskontroll för att se om det finns något brottsligt förflutet. Därefter kan den misstänkte gärningsmannen komma att kallas till förhör på polisstationen.