Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisens nya vapen mot trafiksyndarna

Nu har polisen fått ett nytt vapen i kampen mot trafiksyndare. En specialutrustad polisbil med mobilt datasystem, videokamera och en så kallad polispilot som mäter bilars genomsnittshastighet ska underlätta polisens dagliga arbete.

Den så kallade mobasa-bilen är bland annat utrustad med ett mobilt datasystem som gör att polisen står i direkt kontakt med bilregistret och polisen register. Den nya tekniken underlättar mycket i det dagliga polisarbetet, anser närpolisen Jörgen Knapasjö.
FOTO: JANNE FORSBY

Den så kallade mobasa-bilen är bland annat utrustad med ett mobilt datasystem som gör att polisen står i direkt kontakt med bilregistret och polisen register. Den nya tekniken underlättar mycket i det dagliga polisarbetet, anser närpolisen Jörgen Knapasjö. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-10-24 06:00
Polisen i Norrköping fick den så kallade mobasa-bilen i maj och den började att användas efter semestern. Igår var första gången som bilen användes i en större trafikkontroll, i samband med den landsomfattande rattnykterhetskampanjen "don´t drink and drive day". Från polisbilens passagerarsäte kan närpolisen Jörgen Knapasjö bland annat kontrollera om bilen som stoppats är besiktigad eller har körförbud och få uppgifter om föraren. Med hjälp av en mobil dator är han nämligen direkt uppkopplad mot det centrala bilregistret och till polisens övriga register.
- Det är lite inkörningsproblem, men förhoppningsvis kommer det att gå bättre, säger Jörgen Knapasjö. Det är oerhört mycket arbete som går smidigare.

Bara på försök
Polisbilen är dessutom utrustad med videokamera och så kallad polispilot som mäter andra fordons genomsnittshastighet på en viss sträcka. Specialutrustningen kostar cirka 120.000 kronor. Just nu finns bara två sådana här polisbilar i länet. Och än så länge är det bara på försök. Men slår det väl ut kan det bli fler i framtiden, både i vanliga och civila polisbilar.
Utomlands har den här typen av datasystem funnits länge, dock inte i Sverige. För tio år sedan försökte polisen att introducera ett liknande system här, men det var osäkert och fungerade dåligt. Därför lades det projektet ner efter ett tag. Men det nya systemet ska fungera mycket bättre och ska underlätta mycket i det dagliga polisarbetet. Och då inte bara i trafikkontroller. Man kan till exempel skriva in en polisanmälan direkt från polisbilen.
- Man behöver inte åka in till stationen, säger Jörgen Knapasjö. Det sparar mycket tid, man kan vara ute på staden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om