Polisens arbete  mer likt Beck och Wallander

Poliskommissarier på film springer ständigt ute sent på kvällen och jagar skurkar. Så ser verklighetens polisarbete inte ut. Eller? Nu tar polisen i Norrköping ett steg i riktning mot fiktiva storheter som Beck, Wallander eller van Veeteren.- Det ligger någonting lite i det, säger Anne Asp, chef för polisen i Norrköping.

NORRKÖPING2011-11-19 05:55

- På grova brott är det alltid en fördel för spaningsledaren att befinna sig på eller nära brottsplatsen. Vi spaningsledare kommer nu att bli mer mobila vi också vid grova brott, som vid Deli-skjutningen eller ett mord. Då ska vi ut med yttre befälet och leda arbetet initialt de första timmarna, säger Anne Asp.

Men inte bara spaningsledningen blir mer rörlig. Polisen inrättar nu tre helt nya utredningsturlag, för att kraftigt förbättra möjligheterna att utreda särskilt vardagsbrott i samband med att de hänt. Polisens utredare och spaningsledare har hittills mest jobbat dagtid. Visst har polisen redan i dag jourverksamhet under kvällar och helger, men nu tar man ett stort kliv i att anpassa sina arbetstider och arbetssätt till när de flesta brotten sker - och det är inte bara under kontorstid.

Polisens utredare ska nu vänja sig vid tvåskiftsarbete; dagtid eller kväll.

- Vi har ju haft jourverksamhet tidigare på kriminalavdelningen, men det blir ett betydligt mer omfattande arbete på kvällar, och senare på helgnätter samt även dagtid under helgerna, säger Anne Asp.

"Märkbar skillnad"

Hon säger att hon under flera år stört sig på att polisen inte varit tillräckligt kraftfull på alla brott.

- På de grova brotten har vi varit bra med från början, men nu ska vi även finnas med direkt i även i vardagsbrotten, som inbrott, misshandel, olaga hot eller stöld. Det är oerhört viktigt. Vi har inte varit dåliga på dessa tidigare, men vi kan bli mycket bättre. Vi går inte hem klockan ett när krogarna stänger utan klockan fyra istället. Misshandlarna börjar ofta vid elva och då vill vi finnas på plats för att utreda dem, säger Anne Asp.

Hon säger att det kommer att bli en "märkbar skillnad" i antalet utredande poliser under kvällar och helger jämfört med i dag. Dessa kommer att hjälpa polispatrullerna med arbetet som de inte har en chans att hinna med i dag. Det betyder också att utredarna kommer att röra sig mer på brottsplatserna.

- Direkt när ett brott har skett ska man höra vittnen, målsägande, göra brottsplatsundersökningar eller beslagta saker som behövs till utredningen. Detta ska inte vänta till dagen efter eller efter helgen. När vi träffar vittnen eller målsägande så är det som de berättar de första timmarna efter ett brott det som ligger närmast sanningen. Det blir en rättsäkerhetsfråga att höra dem så fort som möjligt. Jag tycker inte att man ska lämna nån som blivit utsatt för brott och säga att vi gör resten på måndag, säger Anne Asp.

- Det kan vara en uniformerad patrull som tar upp en anmälan och målsägandeutsaga, men sedan kommer det poliser från utredningsturlagen som hör vittnen och gör annat utredningsarbete, säger Anne Asp.

Utredningsbefäl

De tre utredningsturlagen som nu inrättas leds också av en helt ny funktion; utredningsbefäl. Dessa kommer att jobba tillsammans med stationsbefälen, som i dag, enligt Anne Asp, är överhopade med arbetsuppgifter.

- Utredningsbefälen ska prioritera och ge direktiv till patrullerna och utredarna, säger Anne Asp.

I mitten av december ska det nya arbetssättet vara infört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om