– Vi har pratat med dem vi har kunnat identifiera från filmer på nätet för att höra om slagsmålen har skett med samtycke, vilka de andra är och hur man kommit på idén, säger polisens förundersökningsledare Desiree Blichfeldt.
Det var i slutet av april som filmer från slagsmålen lades ut på nätet och skolor i Norrköping uppmärksammades på händelserna. Därefter upprättades en formell polisanmälan.
Nu utreder polisen om slagsmålen skett frivilligt och vad som då ingår i uppgörelsen.
– Det är ju skillnad på att träna på en boxningsklubb, med tränare, regler och domare. Frivilligheten i slagsmålen kanske bara sträcker sig till en viss gräns och kan övergå till en misshandel som då är ett brott, säger Desiree Blichfeldt.
Det handlar om elever både äldre och yngre än 15 år som slåss en mot en, men också i grupp och flera unga killar ska ha blivit brutalt misshandlade. Uppgörelserna har skett under skoltid.
Slagsmålen pågår parallellt samtidigt som flera andra killar står vid sidan av och hejar på. Hur många som deltagit i slagsmålen vet inte polisen, men man utgår från de filmer man sett.
Några nya anmälningar om uppgjorda slagsmål har polisen inte fått.
– Nej tack och lov. Vi avråder alla från att hålla på med det. Dessutom tar det utredningsresurser från polisen som vi skulle behövt till andra brott. Då hade vi också kommit längre i de andra utredningarna som nu har fått stå tillbaka på grund av slagsmålen, säger Desiree Blichfeldt.