Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriminella rekryterar barn till grova brott via Signal

Kriminella har börjat använda appen Signal för att tvinga eller leja barn till att begå brott. Kommunpolis Annika Granath varnar om den eskalerande problematiken.

Annika Granath är kommunpolis i Norrköping och vill uppmärksamma föräldrar med sin varning.

Annika Granath är kommunpolis i Norrköping och vill uppmärksamma föräldrar med sin varning.

Foto: Jenny Borg

Norrköping2024-03-18 05:00

Signal är en helt vanlig kommunikationsapp, som polisen på senare tid sett att kriminella missbrukar för att ta kontakt med unga, som lejs eller tvingas att utföra olika brott. Kommunpolis Annika Granath tror att just Signal används för att chattarna är krypterade, vilket gör att de kriminella känner sig säkra.

De kriminella har olika strategier för att knyta kontakt med barnen i appen, som oftast handlar om att bygga en relation.

– Till att börja med skapar man en relation med ett barn som inte handlar om hot eller tvång på något sätt, utan att man blir kompisar helt enkelt. Sedan eskalerar det till att bli en mer kravfylld vänskap, så att säga. 

Annika Granath beskriver hur de kriminella använder smarta tillvägagångssätt och hur de skapar förtroende för att få de unga att utföra tjänster åt dem. 

undefined
Annika Granath är kommunpolis i Norrköping och vill uppmärksamma föräldrar med sin varning.

– Alternativt, som vi också har sett, kan man hitta på att unga har skulder på olika sätt till dem, och att det blir en skuld som ska betalas, förklarar hon.

När kontakten är etablerad kan den fortsätta både i och utanför appen.

– Då kan det vara olika uppdrag som delas ut, som de kriminella själva inte vill utföra, för att de inte vill åka dit. Eller att man ska transportera något från a till b, det kan vara en väska som innehåller vapen eller narkotika.

Polisen har sett de här problemen under våren och hösten i samband med att den grova brottsligheten eskalerat i Norrköping. 

undefined
Kriminaliteten har ökat i Norrköping.

Vad gör ni för att försöka förhindra detta?

– Ett försök har varit att uppmärksamma vårdnadshavare om problematiken och allvaret i det vi ser. Det är viktigt att fortsätta vara en vuxen för sitt barn när man har gett barnet verktyget mobiltelefon i handen. Barnen klarar inte av att hantera den världen som finns i mobiltelefonen på egen hand, så är det bara.

Har föräldrar koll på sina barns aktiviteter på sociala medier?

– Både och. Det är ju inte så förbaskat enkelt att få en tonåring att berätta vad den gjort på nätet under dagen, eller över huvud taget. Så det handlar ju om att tidigt börja försöka förebygga sådant här, att ha en god dialog innan barnet blir tonåring, menar Annika Granath.

Barn i alla åldrar kan bli drabbade och indragna.

– Det handlar om barn som kan vara väldigt unga, som inte kommit in i tonåren, den tipping pointen har ju kriminella gått över för länge sedan. De räds inte och har inga skrupler för att använda barn till grov brottslighet. Men framförallt ser vi att det är tonåringarna som får utföra de grova brotten och som hamnar här i våra arrester.

Det finns flera beteenden hos barn, som vuxna bör vara uppmärksamma på, som kan tyda på att barnet blivit indragen i den här typen av brott.

– Varningstecken är ju om barnet börjar uttrycka sig annorlunda, har nya åsikter och värderingar, får nya äldre kompisar eller börjar ha två mobiler. Barnet kanske slutar be om pengar eller verkar röra sig med mer pengar än vad man som vårdnadshavare vet med sig om att barnet ska ha. Det kan också vara att barnet har nya kläder eller om barnet börjar ljuga eller dölja saker.

undefined
Fler appar används av kriminella, nu varnar polisen för just Signal.

Att förebygga risken för sina barn handlar egentligen om att uppfylla barnens basala behov, menar Annika.

– Generellt handlar det om att se till att barnet får utrymme att vara barn, ha trygga rutiner, gå i skolan, göra saker tillsammans med vuxna. Att vuxna säger ifrån och vågar fråga och lyssnar på barnet, att barnen blir sedda och bekräftade. Det är ju det bästa man kan göra för barnet.

Vad ska man som förälder göra om man ser appen i sitt barns telefon?

– Det behöver absolut inte vara något farligt bara för att appen finns, utan det är vad som barnet kommer i kontakt med i appen, det är det som kan vara farligt, och det är det man ska prata om.

undefined
Polisens varning på Instagram om appen Signal.

Annika Granath avrundar med en ytterligare uppmaning till de vuxna – de som till syvende och sist alltid bär ansvaret.

– Utvecklingen med grova våldsbrott som vi ser nu beror på att de kriminella som är involverade i grov narkotikahantering har svårt att lösa sina konflikter utan våld. Då ska man vara medveten om att om man som vuxen köper narkotika så skickar man också ett bidrag till den problembilden vi ser i dag, säger hon och tillägger: 

– Om man som vuxen gör något annat än att köpa narkotika för att göra sitt liv lyckligare så skulle efterfrågan sjunka och konflikterna också påverkas utifrån det. Och färre barn skulle involveras och dö i de här konflikterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!