Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen tog papperslös 13-åring på spårvagnen

En papperslös 13-årig pojke åkte häromdagen fast i en biljettkontroll på spårvagnen i Norrköping.En ren slump, enligt utlänningspolisen.- Vi jagar inte illegala flyktingar på det här sättet, säger poliser på utlänningsroteln.

NORRKÖPING2013-03-05 07:52

Polisen i Stockholm har på sistone fått hård kritik när de letat efter papperslösa i tunnelbanan. De har bland annat anklagats för att göra id-kontroller på personer med utländskt utseende.

- Har även polisen i Östergötland börjat leta efter människor, som är här illegalt, i kollektivtrafiken, undrar flera Norrköpingsbor efter att en 13-årig pojke, utan permanent uppehållstillstånd, på torsdagseftermiddagen åkt fast i en biljettkontroll på spårvagnen.

Enligt pojken kom först kontrollanter på spårvagnen. Utanför de låsta dörrarna väntade polisen. Eftersom han både saknade biljett och legitimation eskorterades han hem av två poliser. Och på fredagsmorgonen var pojken och hans familj tvungna att infinna sig på polisstationen i Norrköping.

Jagar inte papperslösa

Att polisen skulle samverka med Östgötatrafiken för att hitta människor som är här illegalt förnekas bestämt av Kent Fernström, ny chef på polisens utlänningsrotel i Östergötland. Han hänvisar till sin kollega, som är teamledare för det så kallade Reva-projektet (Se faktaruta). Även han avfärdar att östgötapolisen jagar illegala flyktingar.

- Men vi gör bättre kontroller när vi väl anträffar de här människorna i vår vanliga tjänsteutövning, säger Anders Nilsson som framhåller att det här inte har något med reva-projektet att göra.

Att Östgötapolisen gör inre utlänningskontroller är inget nytt. Det har gjorts i många, många år, menar han.

- Det som kan bli otäckt i det här är att de asylsökande blir rädda och känner sig jagade och det vill vi inte, säger Anders Nilsson.

Inget prioriterat

Enligt Nilsson beordrades polisen till platsen i Marielund, i 13-åringens fall, klockan 15.39 på torsdagseftermiddagen. Patrullen var på plats hos pojken och kontrollanterna 17 minuter senare.

- Det här är alltså inget ärende vi har prioriterat. Hade det hänt något viktigare så hade vi struntat i det.

13-åringen var inte ensam om att åka fast på spårvagnarna på torsdagen.

- Hade dessa personer kunnat identifiera sig hade de fått 800 kronor i böter, då hade inte vi behövt åka ut, säger Anders Nilsson.

Hade ni kommit även om det hade handlat om ett svenskt barn?

- Det gör vi ingen som helst skillnad på, säger Anders Nilsson som anser att poliserna i det här fallet har hanterat ärendet på ett bra sätt.

Pojken var med de anhöriga hos utlänningspolisen i Norrköping på fredagen.

- Det var inget krångligt ärende, det visade sig att pojken och hans familj inte har tillstånd att vara här i Sverige. Men tanke på vissa omständigheter så har jag lämnat över ärendet till Migrationsverket, säger Anders Nilsson.

Fakta: REVA-projektet

Projektet REVA (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) påbörjades 2009 och syftar till att öka rättssäkerhet och effektivisera handläggningen av ärenden. Det innebär att processerna i själva handläggningen ses över, men har ingen direkt koppling till den yttre verksamheten och de kontroller som utförs. REVA innebär inte att polisen har fått några utökade befogenheter. I projektet ingår förutom Polisen också Migrationsverket och Kriminalvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om