Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen tar allt oftare till hemlig telefonavlyssning

NORRKÖPING
Polisen i Östergötland är ett av de tre polisdistrikt i landet som använder hemlig telefonavlyssning flitigast.
Under förra året fick östgötapolisen tillstånd till avlyssning i 34 fall. Endast Stockholm och Malmö lyssnade av mer.
Chefen för kriminalen: Det används mest på narkotikasidan.

Norrköping2002-09-05 00:00
Hemlig telefonavlyssning blir allt vanligare. I hela landet gavs 398 tillstånd för telefonavlyssning förra året, därav handlade 277 fall om narkotikabrott och 121 om andra grova brott. Detta är en ökning med 25 procent jämfört med föregående år och med 60 procent från året dessförinnan.
Polisen i Östergötland hamnar på tredje plats i landet i telefonavlyssnings-ligan och lyssnar därmed av mer än polisen i exempelvis Göteborg.
- Visst pekar det i den riktningen att vi använder oss mer utav telefonavlyssning, säger Kjell Svensson, chef för kriminalenheten i Norrköping.
Den hemliga telefonavlyssningen är ofta befogad för att kunna komma åt den grova, organiserade brottsligheten, menar Kjell Svensson.
- Det är mest på narkotikasidan vi använder det och vi har ju haft ett antal stora narkotikabrott. Men vi har haft en del andra stora och svårbedömda ärenden som vi behövt använda telefonavlyssning till.

<b>Måste vara försiktiga</b>
Ann Ramberg, generaldirektör för advokatsamfundet anser att rättsamhället måste vara försiktigt, så att inte åklagaren använder möjligheten till avlyssning utan att det är befogat.
- Polisens krav måste alltid vägas mot den enskilda individens integritet, säger hon till Dagens Nyheter.
Ramberg får medhåll av Bengt Lejefors, brottmålsadvokat på Norrköpings advokatbyrå.
- Problemet är att det inte enbart är brottslingar, utan även människor som inte har något med själva åtalet att göra som blir avlyssnade. Det är en form av kränkning och det är ett problem som man inte bara får nonchalera, säger han.
Ett problem som lyfts fram från advokathåll är att den som utsätts för hemlig övervakning inte har någon som företräder hans eller hennes intressen innan det är för sent.
- Om det är inte är någon häktningsförhandling blir advokaten inte inkopplad förrän åtal väcks. I ett tidigt inledande skede har man inte en susning om vad som sker, säger Bengt Lejefors.
Åklagare ansöker om tillstånd för telefonavlyssning hos domstol.

<b>Officiell representant</b>
- Möjligen skulle man kunna tänka sig någon officiell representant som fick kännedom om ärendet kunde kontrollera om avlyssningen är motiverad för förundersökningen, föreslår Bengt Lejefors.
Justitiedepartementet har insett problematiken och arbetar på ett förslag om ett införa ett offentligt ombud som ska medverka när åklagaren ansöker om tillstånd, för att minska risken för missbruk av avlyssningen.
- Så vitt jag vet får en människa som blir avlyssnad inte kännedom om det, om åtal inte väcks. Det är ytterligare ett problem, säger Bengt Lejefors.

<b>Fifty-fifty</b>
Det är långtifrån alltid som telefonavlyssningen leder till resultat i förundersökningserbetet.
- Det varierar lite. Det är väl fifty-fifty, säger Kjell Svensson.
Kjell Svensson ser inga överskuggande baksidor med telefonavlyssningen.
- Nej, inte som det används. Det är inga vanliga tjuvar eller banditer som vi har telefonavlyssning på, utan det är betydligt mer avancerade brottslingar.
- Tillståndsprövningen sker mycket seriöst. I så fall måste man titta på om det har skett några missar och det ser jag knappt har förekommit, säger Kjell Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om