Polisen ställer in kampen mot narkotikan i sommar
NORRKÖPINGÖstgötapolisens arbete med att bekämpa den grova narkotikabrottsligheten läggs ned under sommaren, ett beslut som kritiseras av åklagare. - Vi ska spara pengar, men har också valt att satsa mer på våldsbrottsutredningar och på gatulangningsgruppen, säger Stefan Mann, chef för kriminalavdelningen vid polismyndigheten i Östergötland.
- Spaningsarbetet när det gäller denna brottslighet sker oftast på övertid och kostar mycket, säger Stefan Mann.
- Vi satsar nu istället på att kunna göra fler utredningar av våldsbrott, särskilt när det gäller våld mot kvinnor. Dessa utredningar brukar annars samlas på hög under sommaren, säger han.
Jimmy Klaar, biträdande chef vid kriminalavdelningen, betonar att det inte alls handlar om att helt lägga ned arbetet med narkotikabekämpningen.
- Inträffar något särskilt får vi självklart ta en diskussion om hur vi ska göra då, säger han.
Stefan Mann uttrycker sig som man gör inom vården.
- Planerade operationer ställs in. Vi kommer alltså inte aktivt att dra igång insatser där vi själva spanar och ingriper, säger han.
Däremot får gatulangningsgruppen utökade resurser, vilket innebär att fler poliser kan finnas ute i städerna för att möta de sommarlediga.
- Många ungdomar dras in i missbruk just under sommaren, säger Stefan Mann.
Enligt Kjell Svensson, chef för kriminalpolisen i Norrköping, känns beslutet vettigt, även om han är medveten om att all personal kanske inte tycker det.
<b>Kritik från åklagare</b>
- Det positiva är att det finns fler poliser på gatan under sommaren. Det negativa är att man tvingas vänta med utredningar som gäller stora narkotikaärenden, säger Kjell Svensson.
Från åklagarhåll hörs kritiska röster. Vid Internationella åklagarkammaren i Linköping arbetar man ofta med grov narkotikabrottslighet.
- Vi har inte bjudits in till diskussioner om nedläggning av detta arbete. Vi har heller inte blivit informerade om att ett beslut har fattats, säger kammaråklagare Magnus Elving.
- Det är faktiskt vi som är förundersökningsledare när det gäller dessa brott, understryker han.
Stefan Mann säger att det visst har förts diskussioner med åklagarmyndigheten.
- Jag vet också att de är förundersökningsledare, men det är polisens resurser det handlar om.
Magnus Elving har sin åsikt klar.
- Man måste ägna sig åt både den grova narkotikabrottsligheten och det som sker på gatunivå samtidigt. Om det är något som ska prioriteras så är det den grova narkotikabrottsligheten. Den är mest skadlig för samhället och det är den som sprider sig nedåt till gatunivå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!