– Vi vill berätta vad vi gör för att mota den ökande otryggheten i samhället, men också berätta för de som bedriver kriminell verksamhet att vi vet hur vi på ett bättre sätt ska försvåra för er att fortsätta med er verksamhet, säger Martin Andreae, kommundirektör.
Och det sätt man fokuserar på nu är genom att göra det svårare för kriminella att bedriva verksamhet i lokaler, exempelvis svartklubb i en utåt sett hyrd vanlig föreningslokal. Under december gjorde polisen i samarbete med kommunen, där man också hade hjälp av bland annat skatteverket, tillsyn av flera svartklubbar.
– När vi gör det här tillsammans så kan vi från olika myndigheter se om verksamheten sköts på rätt sätt. Det kan handla om tillstånd för att servera mat, alkohol eller att man har tillstånd för spelautomater. Det kan också vara så att man saknar exempelvis tillstånd för att röka i lokalen och då kan det dömas ut vite på 50 000 kronor per gång det bryts, högst en gång per dag, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun.
Under onsdagen slog polisen till mot ytterligare en svartklubb och även om man inte ser konsekvenserna av det utökade samarbetet än så hoppas man att det kommer att visa sig.
– Ett par av svartklubbarna har stängt, under onsdagen var det genom beslut av bygg- och miljönämnden som en föreningslokal där det varit svartklubb på S:t Persgatan som stängde, så visst gör det skillnad, säger Michael Lindquist, operativ koordinator vid polisen i Norrköping.
Man hoppas också att man genom att fastighetsägare blir bättre på att skriva hyreskontrakt där det tydligt framgår vad för verksamhet som får bedrivas i lokalen, ska kunna motverka att organiserad brottslighet bedrivs där.
– Men det är jättesvårt för fastighetsägarna, det kan ju vara en bulvan som de skriver kontrakt med eller en målvakt som inte bryr sig om viten. Det kan ju också vara så att de hotas av hyresgästen och därför inte vågar göra något, säger Michael Lindquist.
Martin Andreae, som har erfarenhet av hur man jobbat i Södertälje för att minska den organiserade brottsligheten, ser att det finns mer att göra i Norrköping framöver.
– Det har det varit gynnsamt för kriminella i Norrköping eftersom det byggs mycket, med flera omvandlingsområden, så har de kunnat hitta stora billiga lokaler som ratats av tidigare hyresgäster, det måste vi hålla koll på, men också fusk med välfärdssystemen, exempelvis olika anställningsstöd och LSS-ersättningar där man överdriver stödbehovet är sådant som vi inte får vara blinda för att det förekommer även i Norrköping och att det är något vi bör titta närmare på.