Polisen saknar resurser

Det utbredda MDPV- missbruket i Norrköping genomsyrar hela polisens verksamhet – arbetet har blivit både tyngre och farligare. Trots att Norrköping är en av de värst drabbade städerna i Sverige, satsas inga extra resurser. Och gatulangningsgruppens styrka motsvarar en småstads.

MDPV-missbruket i Norrköping genomsyrar hela polisens arbete, andå saknas det resurser.

MDPV-missbruket i Norrköping genomsyrar hela polisens arbete, andå saknas det resurser.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2013-08-15 05:05

För några veckor sedan togs en MDPV- påverkad man in i arresten för tillnyktring. Mannen frös, och frågade om han kunde få en filt. När polisen öppnade celldörren för att sticka in filten rusade mannen mot dörren, och polisen lyckades inte få in honom i cellen igen. Eftersom överfallslarmet inte fungerade var de tvungna att kalla på förstärkning genom polisradion.

Sedan MDPV- missbruket fått fäste i Norrköping har våldet mot polis i tjänst accelererat. Och flera poliser beskriver hur arbetet blivit både tyngre och mer komplicerat.

– Det senaste året har det skett en förändring. Det har blivit tyngre med MDPV- missbrukarna. Vi har fler omhändertaganden, och många som kommer in har ett omänskligt beteende. De har vaneföreställningar och ska slåss med oss, säger Gittan Gustavsson, stationsbefäl på polisen i Norrköping.

"Borde ha vård"

Många gånger känner sig polisen osäkra på hur de ska behandla den påverkade. Många är stressade när grips, och drabbas lätt av överhettning. Något som kan leda till döden.

– En del är så sjuka att de inte är lämpliga att låsa in. Men är inte heller välkomna på akuten eller beroendekliniken eftersom de är aggressiva. Ibland måste vi låsa in personer trots att de borde ha vård, säger Gittan Gustavsson.

Mer jobb

Mikael Kinnå arbetade tidigare som chef för narkotikasektionen i Norrköping, idag är han chef för underrättelseenheten. Han menar att MDPV inte bara ökat arbetsbelastningen för de poliser som kommer i direktkontakt med missbrukarna, utan att drogen påverkar hela systemet.

– Lika tokig som den här drogen är, lika tokig blir problembilden. Vad vi än jobbar med där MDPV:et finns med, så innebär det ett mer omfattande arbete. Fler åtgärder måste göras i varje moment. Större utredningar, och vi måste hålla fler sociala samtal runt förhör och lämna över ärenden till socialen, säger han.

Läs mer i torsdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om