De tre personer som vårdats på sjukhus efter skottlossningen vid restaurangen på Rådstugugatan har nu skrivits ut. Alla elva inblandade är fortfarande anhållna, dock har inte någon begärts häktad ännu.
- På fredag kommer chefsåklagare Torsten Angervåg fatta beslut om vilka som kommer att häktas, säger Mikael Skoog, polisens presstalesman.
Hotbild
Just nu arbetar polisen med att analysera informationen som kommit in för att kunna bedöma hur pass allvarlig hotbilden är - både mot allmänheten och de inblandade.
- Redan för sex månader sedan fick vi indikationer på att något var på gång. Sedan dess har vi arbetat med att kartlägga de olika gängkonstellationerna som finns i Norrköping, Linköping och Motala, säger Robert Kalmendahl, chef för polisen narkotika- och underättelseenhet i Östergötland.
Enligt Robert Kalmendahl var skottlossningen i tisdags ett utslag av impulsivitet och inget som polisen kunnat förutse.
- Just nu pågår en konflikt mellan flera olika gäng som vill etablera sig i Norrköping. Sedan en månad tillbaka har situationen blivit mer hotfull. Flera gängmedlemmar har börjat bära skottsäker väst. Men det som hände i tisdags var inte planerat. Det var en slump att medlemmarna från de två olika gängen befann sig på restaurangen samtidigt, säger Kalmendahl.
Sju av de elva personer som var inblandade i skottlossningen greps på E4:an vid infarten till Linköping drygt två timmar efter händelsen. Något som inte hade varit möjligt om polisen inte arbetat intensivt med att kartlägga de olika nätverken, enligt Kalmendahl.
Hämnd
Nu bävar polisen för att skottlossningen i tisdags kommer att leda till hämndaktioner.
- De som blev skjutna var från ett gäng, och han som blev knivskuren från ett annat. Det handlar om två etablerade nätverk - båda med starkt fäste i södra Sverige och Danmark. Nu måste vi föra en dialog med de inblandade och försöka agera medlare. Faran är om medlemmar från Stockholm, Malmö eller Danmark hämnas de skadade, säger Robert Kalmendahl.