Polisen punktmarkerade vaneförbrytare
Under hösten har polisen i Norrköping arbetat aktivt med att bevaka de så kallade vaneförbrytarna i stan. Nu sitter flera av dem häktade och vissa har till och med dömts för brott.- De kallade oss för störningsjouren, säger Hanna Johansson, en av de två poliser som lett projektet.
Dick Gudjonsson, chef för ordningspolisen i Norrköping, är mycket nöjd med polisens projektarbete under hösten. Totalt har 14 poliser på heltid i tre månader punktmarkerat stans vaneförbrytare och följt varje steg de har tagit. Resultatet är att många av dem nu sitter inne för olika brott. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Kriminalunderrättelsetjänsten och inre span bidrog med att ta fram en lista på de mest brottsaktiva vaneförbrytarna. Som vaneförbrytare räknas personer som ägnar sig åt brottslighet av mer vardaglig karaktär. Exempel på sådana brott är inbrott och bilstölder.
Två grupper
De 14 poliserna delades in i två grupper. Hanna Johansson ledde den ena, Jan Fryksén den andra. Sedan utgick grupperna från 20 personer som fanns med på listan och började punktmarkera dessa. Allt eftersom personer greps fylldes listan på med nya namn.
- Vi har aldrig jobbat så här tidigare, så i början visste vi inte riktigt hur vi skulle göra. Men vi började med att åka ut till de adresser vi fått fram och bevakade varje steg dessa personer tog. Allt från missbruk av narkotika till att de cyklade på en stulen cykel grep vi dem för, säger Hanna Johansson.
Civilklädda
- De märkte snabbt att vi fanns där och började kalla oss för störningsjouren, säger hon vidare.
Grupperna arbetade hela tiden civilklädda och med civila bilar. De fick dessutom arbeta på heltid med sitt uppdrag i tre månader. Något liknande projekt har inte genomförts i Norrköping tidigare. I alla fall inte i den här omfattningen.
- Det här var ett mål som ingick i vår verksamhetsplan för 2004. Sedan hade vi ett stort antal nyutexaminerade poliser hos oss som kunde vara med i projektet, berättar Dick Gudjonsson, chef för ordningspolisen i Norrköping.
Nära samarbete
Dick Gudjonsson tror, trots det goda resultatet, inte på någon fortsättning för projektet.
- I alla fall inte i den här omfattningen. Att ha 14 personer som på heltid kan arbeta så här har vi tyvärr inte resurser för, säger han.
Totalt rapporterades dessa månader 155 personer för ringa narkotikabrott. 21 av dem var från listan. 35 personer greps, 24 anhölls, 13 häktades. Omkring sex kilo amfetamin, två kilo hasch och 200 narkotikaklassade tabletter har beslagtagits. Och en mängd stöldgods, främst elektronik och verktyg hittades vid husrannsakan i olika bostäder.
Samarbetet med åklagarkammaren har varit intensivt och nära denna period.
- Än vet vi inte hur många som i slutänden blir dömda för brott. Några väntar ännu på rättegång, säger Jan Fryksén.