Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen om rånvågen i Norrköping: "De är likgiltiga"

Vågen av personrån som sköljer över Norrköpingsområdet oroar polisen. "Många gånger handlar det om maktdemonstrationer", säger Lasse Eriksson som har lång erfarenhet av ungdomsbrott.

Lasse Eriksson polis ungdom

Lasse Eriksson polis ungdom

Foto: Viktor Westin

Norrköping2023-06-25 07:00

Vi har fått vänja oss vid rubrikerna under de senaste månaderna. Gång på gång rapporteras om hur unga killar och tjejer rånas av andra ungdomar. Inte sällan är det gäng som går på enstaka offer.

Mobiltelefoner, airpods och märkeskläder står högt i kurs hos gärningsmännen.

Polisinspektören Lasse Eriksson har sett det mesta under sina många år i tjänst. På senare tid har polisen märkt en ny trend – rånen blir mer ett sätt att tillgodogöra sig status inom gruppen, en maktdemonstration från gärningsmannens sida, snarare än ekonomisk vinning.

– Det kan också gå ut på att förnedra offren, att filma och lägga ut på Youtube eller Tiktok. Jag tror inte att alla som utför rånen gör det för att man behöver nya skor. Man gör det för att tillfälle ges och att risken för att åka fast bedöms som liten, säger Lasse Eriksson.

I tisdags kontaktades polisen kring en händelse på en buss vid Söder Tull. En tonårskille tvingades under hot lämna ifrån sig sina airpods till fyra andra unga killar.

Kvartetten uppges även ha uttalat hot om våld ifall polisen kontaktades och i och med det har man upprättat en anmälan om rån samt övergrepp i rättssak.

– Det är oklart med vittnesläget och om någon har kunnat pekas ut, sade polisens RLC-befäl Oscar Öster till Folkbladets webb.

Tillvägagångssättet är ganska typiskt för hur det sett ut i Norrköping under våren och sommaren.

– Gärningsmännen brukar vara ganska likgiltiga när det hamnat hos oss. De lägger inte ned många tankar på att man skrämmer skiten ur andra människor, som kanske också mår dåligt lång tid efteråt, fortsätter Lasse Eriksson.

Han vittnar om svårigheter med att tala buset till rätta.

– Min uppfattning är att de struntar i om det blir samtal med lärare eller socialtjänst. Vissa ser ingen logik i att gå i skolan när man i stället kan dra runt på stan och dra in egna pengar.

Så hur ska man komma tillrätta med problemet och stoppa brottsligheten?

– Vi måste fortsätta som vi delvis gör. Men vuxenvärlden behöver ta ett större ansvar, vi behöver hjälp från fritidsgårdar, områdespoliser och socialtjänst. Vi måste få de unga att förstå att skolan är viktig och att det finns riktiga jobb att få – även om de onda krafterna i deras närhet talar om för dem att det inte är någon mening med att gå i skolan eller söka jobb, slutar Lasse Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!