Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen maktlös

Fyra av fem poliser i Östergötland anser att polisen inte har tillräckliga förutsättningar för bekämpa våldet mot kvinnor.
- Budskapet är tydligt. Vi klarar inte av det här, säger Thomas Agnevik, ordförande för polisförbundet i Östergötland.

Brottet polisen säger sig sakna förutsättningar för att bekämpa.
Foto: Scanpix (Bilden är arrangerad.)

Brottet polisen säger sig sakna förutsättningar för att bekämpa. Foto: Scanpix (Bilden är arrangerad.)

Foto:

NORRKÖPING2005-04-27 06:00
I går presenterade polisförbundet en undersökning där de frågat 700 poliser runt om i landet om myndighetens arbete kring kvinnovåld.
Resultatet är häpnadsväckande:
++ Bara 20 procent av poliserna i Östergötland anser att polisen har tillräckliga förutsättningar för att klara av att bekämpa våldet mot kvinnor.
++ 36 procent tycker inte att brotten prioriteras tillräckligt inom myndigheten.
++ Sex av tio tycker att de inte har fått tillräcklig vidareutbildning för att utreda kvinnovåld.
- Det är inte roliga siffror som presenteras. Poliserna som har svarat säger ju klart och tydligt att vi klarar inte av den här typen av brottslighet under nuvarande förutsättningar, säger Thomas Agnevik, ordförande för polisförbundet i Östergötland.
För att lösa problemet vill polisförbundet se bättre vidareutbildningar.
- Att utreda den här typen av brott är svårt. Kvinnorna är osäkra, rädda och utsatta. Därför tror vi att vidareutbildningar i beteendeveteskap, psykologi och förhörsteknik skulle göra utredningarna effektivare och bättre. Sådan utbildning finns inte inom polisen idag, det borde det göra, säger Thomas Agnevik.
Bristen på resurser är också ett problem.
- Polismyndigheten har totalt sett för lite resurser. Det gör att det administrativa stödet minskar, istället för att utreda brott tvingas poliser kopiera papper, arkivera och skriva ut förhör. Det tar tid och energi från brottsutredningar, säger Thomas Agnevik.
- Att det finns så dåligt med resurser gör också att polisledningen tvingas prioritera. Det kan förklara varför så många i Östergötland anser att våld mot kvinnor inte är tillräckligt prioriterat.
Undersökningen visar också att samarbetet med socialtjänsten och psykvården fungerar dåligt.
- Polis och åklagare jobbar nära varandra i de här frågorna och där fungerar samarbetet bra. Nu måste det bli bättre även när det gäller andra inblandade myndigheter och organisationer. Där finns det mycket att förbättra, säger Thomas Agnevik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om