Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen: Kränkningar och hot på nätet ökar

Kränkningar och hot på internet och i sociala medier ökar snarare än minskar, enligt polisen.

Emilia Lindbäck anser att hot och kränkningar i sociala medier bara ökar.

Emilia Lindbäck anser att hot och kränkningar i sociala medier bara ökar.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2021-10-27 12:56

Det menar Emilia Lindbäck, utredningsledare vid ungdomsroteln i Norrköping.

– Tyvärr är okunskapen kring detta stor och det gäller både bland barn, ungdomar och vuxna, säger hon.

P4 Östergötland uppmärksammade problematiken kring kränkningar och hot i ett inslag i radion i förra veckan och även om Emilia påpekar att hon inte kan stödja sig mot färsk statistik i ämnet, så är hennes känsla att anmälningarna har ökat.

– Sedan är det svårt att säga varför det blivit så. Om brottet blivit vanligare eller om anmälningsbenägenheten helt enkelt ökat, fortsätter hon.

Trots att skolorna informerar kring vett och etikett på nätet så vägrar problemet försvinna.

– Många förstår nog att man gör fel när man utsätter någon annan för hot och kräkningar, de vet egentligen vad som är okej och inte är okej. Däremot inser man kanske inte att det faktiskt är brottsligt. 

Ett hot via en anonym server från utlandet, ett nakenfoto taget i smyg i duschen efter skolgymnastiken, polisen i Norrköping har sett det mesta. I några fall är det väldigt enkelt att spåra avsändaren.

– Hot förekom även förr, men mer ansikte mot ansikte men en film som sprids på nätet kan ge stora konsekvenser för den utsatte. Bilderna försvinner ju aldrig.

Vilka är det som utsätts? Är det någon särskild grupp?

– Det är olika beroende på vad det är för typ av brott, men alla kan utsättas. När det handlar om olika integritetsintrång skulle jag säga att det är mer tjejer än killar som drabbas.

Hur arbetar ni när en anmälan kommit till polisen?

– Vi utreder främst brott när gärningsmannen är över 15 år och straffmyndig. I vissa fall gör vi utredning ändå, men inte förundersökning. När det kommer till misstänkta gärningsmän under 15 tar vi alltid kontakt med vårdnadshavare och socialtjänst.

Hur ska man som offer kunna veta när man drabbats av något som faktiskt är olagligt?

– Ibland är det inte lätt att veta om man utsatts för brott eller inte men jag rekommenderar att man gör en anmälan till polisen så är det upp till oss att avgöra.

Hur ska man få bukt med detta?

– Jag tror att vi blir bättre och bättre upplysta kring hur lagarna ser ut men det är viktigt att vuxna talar med sina barn om detta. Vi lär dem cykla, gå och äta men väldigt lite om internet och sociala medier. Många sätter en surfplatta i handen på dem tidigt och så får man utforska den världen på egen hand, slutar Emilia Lindbäck på ungdomsroteln i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!