Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen kan inte stoppa sexhandeln på nätet

NORRKÖPING
Det är olagligt att köpa sexuella tjänster. Trots det pågår sexhandeln för fullt. Genom en snabb sökning på Internet kan sexköpare hitta unga tjejer som säljer sex mot betalning i Norrköping.
Och myndigheterna kan inte göra någonting för att stoppa det.
- Vi har inte de resurser som krävs, säger Kjell Svensson, enhetschef på kriminalpolisen i Norrköping.

Norrköping2002-07-30 00:00
Sedan lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster trädde ikraft den första januari 1999 har prostitutionen försvunnit från Norrköpings gator. Men sexhandeln har inte upphört för det. Genom en enkel sökning på Internet hittar Folkbladet 19-åriga Anna som säljer sex mot betalning på hotellen i Norrköping och Linköping.
Trots att det inte krävs några större datakunskaper för att hitta säljarna kan inte polisen göra något åt problemet.

<b>Inga resurser</b>
- Vi har ingen som jobbar enbart med prostitution. Det finns inte resurser till det. Vi måste prioritera grövre brott och det innebär att vi inte kan ha någon som jobbar heltid med att leta efter prostituerade på Internet som bedriver sin verksamhet i Norrköping, säger Kjell Svensson.
Tekniken försvårar för polisen
I och med att lagen trädde ikraft försvann sexhandeln från Saltängen i Norrköping.
- Det är klart att det är positivt, men samtidigt så har det blivit svårare att komma åt handeln eftersom den bedrivs på andra platser, fortsätter Kjell Svensson.
Teknikens utveckling har gjort det svårt för polisen att spåra sexköparna. Kvinnorna annonserar ut sina tjänster på Internet med telefonnummer. Men många använder sig av så kallade kontantkort vilket gör det omöjligt för polisen att spåra dem och på så sätt komma åt sexköparna.
- Kontantkorten är ett problem för oss även när det gäller andra brott. Det finns inget sätt att stoppa försäljningen av sådana, säger han och suckar.
- Vi har 70-80 ärenden per dag och det är svårt för oss att hantera dem. Vi kan inte leta efter fler brott. Det går bara inte, säger Kjell Svensson.

<b>Fyra män misstänkta</b>
De gånger polisen agerar handlar det om tips eller direkta anmälningar. Men inte heller det har gett speciellt mycket. Sedan 1999 har fyra män i Östergötland varit misstänkta för att ha köpt sex.
- Vi har fått in fler tips, men det är svårt att bevisa att männen är skyldiga, förklarar Kjell Svensson.
Inte heller socialtjänstförvaltningen kan göra något för att stoppa handeln av sexuella tjänster och hjälpa kvinnorna ur prostitutionen.
- Vi hjälper de som kommer till oss, men vi har inte heller tillräckligt med resurser för att aktivt söka efter prostituerade. I och med att handeln har försvunnit från gatorna har det blivit svårare för oss att hitta de som behöver hjälp, säger Inger Dahl-Harrysson, vikarierande förvaltningschef i Norrköping.

<b>"En del slinker igenom"</b>
För ett antal år sedan fanns det en prostitutionsgrupp vid socialen i Norrköping, men inte nu längre.
- Idag har vi ingen avsatt tjänst till det. Vi har inte de resurser som krävs. Tyvärr innebär det att en del människor slinker genom maskerna på det skyddsnät som finns i samhället, fortsätter Inger Dahl-Harrysson.
- Det borde inte vara så, men vi måste prioritera de som syns och far mest illa. Det är nästan så illa att det krävs att kvinnan själv kontaktar oss. Annars är det väldigt svårt, förklarar Inger Dahl-Harrysson.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!