Inte minst besökare vid Musik i det gröna i Vasaparken på onsdagskvällen kunde se flera poliser röra sig i folkhavet.
– Augustifesten hanteras som planerat från vår sida. Det finns en ökad bemanning just kopplat till festen, säger Marcus Anefur, presstalesperson vid polisen i region Öst.
På torsdagen kom beskedet att terrorhotsnivån i Sverige höjs från tre till fyra på en femgradig skala. Det är oklart hur det påverkar Östergötland.
Sverige har inte sedan 2016 legat på en fyra. Anledningen till det försämrade säkerhetsläget är bland annat den senaste tidens koranbränningar.
Allmänheten bör ha höjd vaksamhet men annars leva som vanligt. Det skriver polisregion Öst på sin hemsida på torsdagseftermiddagen.
Under sommaren har polisregion Öst formerat sig med en stabsorganisation med tillhörande operativt ansvarig chef för att följa säkerhetsläget och ha förberedelse för olika scenarier, bland annat en höjd terrorhotsnivå.
– Vi har den senaste tiden följt säkerhetsläget noga och levt i en tillvaro där vi tagit del av bedömningar att vi som land gått från ett legitimt till ett prioriterat mål för terrorhandlingar. Att Säkerhetspolisen idag meddelat en höjning till nivå 4 kommer av den anledningen inte som en överraskning, säger Nils Rydberg, operativt ansvarig chef i staben.
Arbetet med att öka polisens förmåga är något som pågått under en längre tid, då en förhöjd nivå infördes redan 2010.
– Vi har sedan dess höjt vår förmåga med allt från enskilda färdigheter och utrustning till taktik och metoder. Men Säkerhetspolisens höjning till nivå 4 betyder naturligtvis något. ”Förhöjt hot” till ”högt hot” innebär att vi måste prioritera förebyggande, förberedande och förmågehöjande åtgärder när konkurrenssituationer uppstår med annat i verksamheten. Det är en tydlig signal till varje myndighet i landet att uppdraget att motverka terrorbrott är prioriterat, säger Nils Rydberg.