Polisen försvarar sig i fallet Mensura
NORRKÖPING- Vi har inte alls struntat i ärendet. Tvärtom. Redan när händelsen inträffade noterade vi att kvinnan fick en örfil. Men hon anmälde det först 13 månader senare.Det säger kriminalkommissarie Leif Netterlid med anledning av Mensura Seferovic berättelse i lördagens Folkbladet om hennes långa väntan på en polisutredning.
I lördagens Folkbladet berättade Mensura Seferovic sin berättelse. Det hela började i november 1999 när hon och hennes dåvarande make besökte socialförvaltningen i Norrköping. En man i väntrummet började provocera paret. Bland annat kallade han dem för "jävla zigenare" och spottade på maken samt ville få ut honom på gatan för att slåss. När kvinnan sa att mannen inte hade med dem att göra fick hon en örfil.
Polis kallades till platsen och samtliga inblandade fördes till polisstationen för förhör.
- Vi kunde snabbt konstatera att kvinnans make var offret och att det var den andre mannen som hade bråkat. Kvinnan fanns med under polisförhöret som vittne till händelsen, säger Leif Netterlid.
<b>Ringde efter tolk</b>
Att kvinnan skulle ha fått vänta alldeles för länge på tolkhjälp håller han inte med om.
- Vi ringer alltid efter en tolk så fort vi vet att det behövs en. Men det kan ta lite olika tid tills tolken finns på plats. Det är inget vi kan styra över. I det här fallet tillkallade man tolk med en gång.
Redan i detta polisförhör nämnde kvinnan att hon hade fått ta emot ett örfilsslag. Det har också noterats i förundersökningsprotokollet.
- Under förhöret frågade vi henne om hon ville göra en egen anmälan om denna misshandel, men det ville hon inte då.
Den anmälan kom först 13 månader senare, i december 2000.
- Då hade kvinnan ett annat efternamn och det är inte säkert att man då har kopplat ihop namnet med händelsen ett år tidigare, säger Leif Netterlid.
Han fick själv ärendet i handen först i december förra året och har ännu inte hunnit att ta itu med utredningen.
Mannen som utsatte kvinnans make för händelserna vid socialförvaltningen dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst i januari 2001.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!