Videon är inte längre tillgänglig
Den svenska festivalsommaren har nått sitt slut och förutom mängder av musik, fest och glädje kan den också summeras med dyster statistik.
På de 31 största festivalerna anmäldes i år totalt 20 våldtäkter, uppger P3 Nyheter efter en genomgång. Det är en rejäl ökning mot fjolårets 14 stycken.
Värst var facit för Bråvallafestivalen, där polisen kunde räkna till totalt fem anmälda våldtäkter, efter att en sista anmälan hade kommit in sent.
– Av dessa är två utredningar fortfarande öppna och tre är nedlagda, säger Leif Hermansson, chef för Norrköpingspolisens avdelning för grova brott.
De två ännu pågående utredningarna gäller våldtäkter som ska ha begåtts inne på campingområdet.
– Där väntar vi på analyssvar, men vi har redan hört de flesta inblandade, säger Leif Hermansson.
Samtidigt har polisen fått lägga ner exempelvis utredningen om den uppmärksammade händelsen under Håkan Hellströms konsert. Där hade en 15-årig flicka anmält att hon hade blivit våldtagen mitt i publikhavet under den pågående spelningen.
Och festivalvåldtäkterna är överlag svårjobbade fall, bekräftar Leif Hermansson.
– Oftast står ord mot ord och då är det svårt att bevisa brott om det inte finns någon kringbevisning, säger han.
Mitt under årets Bråvalla Festival beslutade arrangörerna FKP Scorpio dessutom att det inte skulle bli festival nästa år. Anledningen var just de sexuella övergreppen, uppgav man.
– Det är ju fruktansvärt att folk riskerar att känna sig otrygga eller bli utsatta för någonting. Där har vi ju ett stort ansvar, säger Kajsa Apelqvist, presschef för Bråvallafestivalen, till P3 Nyheter efter att ha tagit del av den sammanställda statistiken.
Men samtidigt som allt fler våldtäkter anmäls så minskar en annan kategori av brott. I år anmäldes 153 sexuella ofredanden på de svenska festivalerna – en kraftig minskning mot 225 förra året.
För Bråvallafestivalen handlade det om 23 anmälningar om sexuella ofredanden och dessutom en om sexuellt tvång.
– Färre anmälningar behöver ju inte betyda färre brott. Med det i åtanke så är det ju positivt att anmälningar kommer in för det synliggör och minskar mörkertalet som vi har i Sverige och har haft i alla år, säger Kajsa Apelqvist till P3 Nyheter.