Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utreder samband mellan Klocketbomben och Lindölarmet

En detonation i Klockaretorpet och ett bomblarm i Lindö timmar senare. Polisen utesluter inte ett samband men tittar brett för att "lägga pusslet" som har blivit alltmer komplicerat.

Polisen fanns på plats i Lindö dagen efter bomblarmet för att ta in vittnesmål.

Polisen fanns på plats i Lindö dagen efter bomblarmet för att ta in vittnesmål.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-02-28 05:00

I torsdags kväll, vid 23-tiden, skedde en detonation utanför ett flerfamiljshus i Klockaretorpet. Ingen skadades men det blev skador på fasaden. 

Timmar senare gick larmet om ett misstänkt föremål i Lindö vilket ledde till ett stort pådrag och inkallande av nationella bombgruppen. Boende evakuerades också från sina bostäder, medan man undersökte föremålet. Det visade sig senare vara ofarligt.

undefined
Nationella bombskyddet kallades in efter att ett misstänkt farligt föremål hade hittats i Lindö natten mot fredagen.

Vi frågar biträdande lokalpolisområdeschef Helena Fridén om polisen ser några samband mellan händelserna?

– Det har vi inte gjort initialt men alla händelser med liknande karaktär eller nära i tid ligger med i vårt arbetsmaterial. Vi tittar på om det finns gemensamma nämnare, säger Helena Fridén som karakteriserar det som att lägga ett pussel.

När vi talade med boende i Lindö pratade de om en ökad polisnärvaro i Lindö en tid innan bomblarmet?

– I både Lindö och Klockaretorpet men även andra platser har vi identifierat vissa adresser och områden där vi behöver ha mer synlighet för att förebygga eventuella våldsbrott, förklarar Helena Fridén.

– Det är en dynamisk bedömning vi gör från vecka till vecka. Vad har vi för info från vår underrättelsetjänst? Vilka brott har skett? Var behöver vi lägga vår synlighet denna vecka?

undefined
Helena Fridén, biträdande lokalpolisområdeschef berättar att man utreder om det finns samband mellan bomblarmen trots att man initialt inte sett några sådana.

Det senaste årets våldsvåg har inneburit mycket jobb för polisen i Norrköping men också att man utvecklat sina arbetsrutiner – inte minst för att rörligheten hos gängkriminella har ökat.

– Det viktigaste för oss nu är att vi delar information i hela Sverige. Vi pratar nu om två händelser i Lindö och Klockaretorpet men så kanske en händelse i Uppsala har med det i Klockaretorpet att göra men absolut inte med den i Lindö, säger Helena Fridén.

– Det är en del av arbetet i den särskilda händelse som Sverige befinner sig i – en ambitionshöjning i just de delarna. Att vi ska vara bättre att hitta strukturer för att dela information och kunskap om händelseutvecklingar så att vi snabbare förstår hur saker hänger ihop.

undefined
Polisen fanns på plats i Lindö dagen efter bomblarmet för att ta in vittnesmål.

Var detonationen i Klockaretorpet riktad mot boende på adressen?

– Det är för tidigt att säga ännu. Vi behöver framförallt samtala med dem det berör men också titta på vad vi själva har för kunskap kring boende i närområdet, säger Helena Fridén som tillägger att man ännu inte har någon misstänkt för det dådet.

– Vi har ju också erfarenhet att det ibland har gjorts dåd mot fel adresser. Men vi går vidare i det här arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!