Polischef anmäler demonstranter för hets mot folkgrupp
NORRKÖPINGLänspolismästare Lars Engström polisanmälde i går nazistdemonstrationen under rubriken hets mot folkgrupp. - Jag vill få det här utrett av åklagare, säger han. Samtidigt får polisledningen kritik för sitt arbete mot nazismen.
Länspolismästare Lars Engström polisanmälde i går nazistdemonstrationen i Norrköping som hets mot folkgrupp. Nu hoppas han att en åklagare ska utreda det så snart som möjligt. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Polisen måste ha en ordentlig handlingsplan mot nazism. Hade man haft det hade det inte blivit någon demonstration i torsdags.
Det säger Kjell Axelsson, tidigare poliskommissarie i Västmanland och numera bosatt i Östergötland, som kritiserar polisledningen i länet.
- Vi har redan de strategier vi behöver när det gäller arbetet mot nazism, svarar länspolismästare Lars Engström.
- Det som inträffade i torsdags kunde vi inte ha förekommit med någon handlingsplan. Nazisterna kom resandes från olika håll i Sverige, säger han.
<b>Polisanmälan</b>
I går lämnade länspolismästaren in en anmälan om hets mot folkgrupp.
- Vad jag vet har det aldrig hänt tidigare att nazisterna har provocerat på detta sätt. Nu vill jag få veta om inte detta kan räknas som hets mot folkgrupp, precis som Hitlerhälsningen. Det gav verkligen avsmak att se dessa pojkar i uniform på trappan till Rådhuset.
Kjell Axelsson har tillsammans med sin tvillingbror Sten Axelsson arbetat länge med kampen mot nazism. Han var bland annat med och tog fram en handlingsplan mot nazism för polisen i Västmanland.
- Genom att vi fick en sådan sjönk nyrekryteringsantalet till dessa grupper dramatiskt.
- I Östergötland finns 600 duktiga polismän. Men det saknas en handlingsplan och tydliga direktiv uppifrån. Poliserna måste få utbildning. Dessutom måste man samarbeta mer med kommuner och organisationer. Det gäller att hela tiden vara steget före. Östergötland har ett bra operativt arbete när något händer, men är dåligt när det gäller det förebyggande arbetet, säger Kjell Axelsson.
- Nyrekryteringen sker främst vid konserter. Därför måste konserterna stoppas. På så sätt kan man i framtiden undvika fler etableringar av dessa grupper i länet. Men tyvärr finns det redan många grupper i länet i dag.
<b>Förebyggande arbete</b>
Att det handlar om förebyggande arbete håller även länspolismästaren med om. Men han tycker inte att Kjell Axelssons kritik stämmer. Polisen arbetar redan förebyggande.
- Självklart handlar det om att försöka hitta roten till det onda, Det här handlar om osäkra pojkar som söker någon form av bekräftelse. Egentligen vet de inte ett dugg om sådant som Mein Kampf.
- Vi samarbetar därför genom Brottsförebyggande rådet i de olika kommunerna. Här finns polis, socialtjänst och skola med flera med. För detta är inte bara en fråga för polisen, säger Lars Engström.
<span class=rub>Åklagare tillbakavisar kritik</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- Polisen kontaktade oss först vid lunchtid på Valborgsmässoafton. Det var försent för att hinna ordna ett möte.
Det säger chefsåklagare Ronny Tärning, som nu tillbakavisar kritiken från länspolismästaren om brist på kommunikation före nazistdemonstrationen.</span>
I gårdagens Folkbladet riktade länspolismästare Lars Engström viss kritik mot åklagarämbetet när det gäller agerandet före nazistdemonstrationen. Kommunikationen mellan polis och åklagare hade brustit, menade han.
- Polisen hörde av sig till oss och undrade om vi kunde ha ett möte för att diskutera det som skulle hända och hur de kunde agera. Men kontakt togs först efter lunch på Valborgsmässoafton. Det var alldeles för sent, säger Ronny Tärning.
- Däremot fick de vissa råd per telefon. Och vi hade också en jouråklagare i Kalmar, med specialistkompetens i dessa frågor, som de kunde vända sig till, säger han vidare.
<b>Bra samarbete</b>
Han säger att han har kontaktat länspolismästaren för att diskutera det hela och se vad de kan lära av det inträffade.
- Vi har ett bra samarbete med polisen sedan tidigare och har bland annat hjälpt till vid Greenpeace-aktionen. Men det måste finnas en viss framförhållning, säger han.
Ronny Tärning understryker att det är viktigt att hålla isär åklagarens och polisens roller.
- Polisen är den som ingriper. Vi åklagare kan inte i förväg säga vad som är ett brott eller inte. Men självklart kan vi informera allmänt om vad som gäller för de poliser som ska fatta beslut.
<b>Ska kontakta JK</b>
Han kan inte säga något i dag om torsdagens demonstration handlar om hets mot folkgrupp eller inte.
- Vi har pratat med polisen och ska nu titta på de filmer som togs. Det här är inte så enkelt. Det är också därför det finns flera utseda åklagare med speicalkunskap om just brott som hets mot folkgrupp, säger han.
- Jag kommer att prata med den åklagare som eventuellt ska ha hand om ärendet. Jag kommer också att ha kontakt med Justitiekanslern, JK, för detta kan falla under hans domän. Det handlar om yttrandefrihetsfrågor, vad får man göra eller inte göra, säger Ronny Tärning.
<span class=rub>Polisen får hård kritik av politiker</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- Om lagstiftningen är otydlig måste vi politiker se över den.
Det säger Lars "Laban" Bengtsson (s), som liksom övriga politiker i Nätverket mot politiskt våld i Östergötland, reagerat starkt mot torsdagens nazistdemonstration i Norrköping.</span>
- Vi tycker att det är märkligt att en demonstration som inte är tillåten får genomföras och att polisen bara står där och tittar på, säger Laban Bengtsson.
- Det behövs inte någon större fantasi för att förstå budskapet med demonstrationen, säger han också.
I Nätverket mot politiskt våld i Östergötland finns samtliga politiska partier representerade. Nu riktar de kritik mot polisens agerande och valet av demonstrationsplats. Polisen måste sätta en tydlig gräns för vad som är tillåtet, skriver de i ett gemensamt uttalande.
- Det var en skakande syn att se dessa individer uppställda framför Rådhuset. Det måste finnas åtgärder som kan förhindra detta, säger Laban Bengtsson.
<b>Har inte befogenheter</b>
Länspolismästare Lars Engström bemöter kritiken och säger att det oroar honom att många inte vet vad polisen har för befogenheter.
- Vi kunde inte ha gjort mer än vi gjorde. Människor tror att vi var passiva, men grundlagen hindrar oss från att ingripa vid en demonstration, oavsett om den har tillstånd eller inte. Det är bara om den stör ordningen som vi kan göra något. Nazism är inte förbjudet i Sverige, däremot den brottslighet som nazismen åstadkommer.
- Gör vi något får vi kritik, gör vi inget får vi också kritik, konstaterar han.
<b>Fråga för riksdagen</b>
Laban Bengtsson säger sig kunna förstå polisens dilemma.
- Vi som verkar politiskt måste nu se till att det finns tydliga regler som polisen kan utgå ifrån. Så här kan vi inte ha det. Kanske måste vi ta upp frågan i riksdagen. Det är ganska uppenbart att om man inte har ansökt om tillstånd så ska man inte heller få demonstrera.
Politikerna i Nätverket mot politiskt våld är även oroade inför framtiden.
- Behoven av en tydlig lagstiftning kommer att behövas än mer då, för tyvärr syns en ökning av dessa grupper i samhället, säger Laban Bengtsson.