De båda poliserna stötte på den 46-årige mannen då de kom åkande på Drottninggatan i Norrköping i februari i år.
När han kom fram till dem valde de att gå ut och byta några ord.
Mannen var först pratsam, berättar den kvinnliga polisen, och var ledsen över sin sjuka mamma. Men under samtalets gång blev han alltmer argsint och poliserna, som även noterat att han var kraftigt berusad, beslutade att omhänderta honom för tillnyktring.
Mannen ville dock inte följa med utan gjorde kraftigt motstånd och de satte därför handfängsel på honom. Han försökte även sparka den ena polisen och de lade då ner honom på marken.
Poliserna bad om assistans via radion. De meddelade att mannen var handfängslad och att det var "grönt läge", men att de behövde hjälp att lasta honom. En patrull bestående av två poliser åkte mot platsen.
När de kommer fram ligger mannen på mage med händerna på ryggen i handfängsel, berättar den ena polisen. Han uppfattade att kollegorna hade kontroll och satte sig vid mannens ben, men kände sig "ganska överflödig". Mannen gjorde inget fysiskt motstånd, men skrek och kallade poliserna fula ord.
Den andre polisen i den nyankomna patrullen satte sig vid mannens överkropp. Plötsligt hör hans kollega honom säga "OC" (OC-spray, ett annat ord för pepparspray, reds anm) och ser hur han sprayar mannen i ansiktet. Efter detta blir det tyst.
Efter sprayningen sätter samme polisman en spotthuva (en slags påse som träs över huvudet och hindrar bäraren från att spotta) på mannen och han tas in till polisstationen.
Den polis som initialt omhändertog mannen berättar att mannen var väldigt påverkad av sprayen i bilen och tyckte att han fick svårt att andas. Polismannen lyfte därför upp spotthuvan över näsan på honom. Mannen var arg och hotade de båda poliserna, troligen för att han trodde att de var de som sprayat honom, säger polismannen. Först när de kommit fram till stationen fick han hjälp att få bort sprayen.
I senare förhör beskriver mannen händelsen som väldigt otäck och traumatisk:
– Det brände som eld i ögonen och jag kunde inte torka bort det eller någonting med mina händer, säger han.
Enligt Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om pepparspray, även kallad OC-spray, får den bara användas om uppgiften inte kan lösas på något mindre ingripande sätt, bortsett från nödvärnsrätten. Normalt är det inte försvarligt att använda sprayen när en person är handfängslad. Man ska också "snarast se till att personen saneras från sprayen".
De tre övriga poliserna som var med säger att de inte uppfattat det som nödvändigt att använda sprayen, eftersom mannen var handfängslad och att de hade situationen under kontroll.
Polismannen själv har angett nödvärn som orsak till användningen och säger i förhör att han ville skydda sig själv och sina kollegor från att bli skadade, då mannen var verbalt utåtagerande och hotfull.
Mannen har dömts för försök till våld mot tjänsteman för att ha försökt sparka den ena polisen i samband med omhändertagandet samt hot mot tjänsteman för hotet i polisbilen. Han dömdes till skyddstillsyn med insatser mot psykisk ohälsa och missbruk. Han har också tidigare dömts för bland annat hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.
Polismannen är tillsvidare omplacerad till utredare. Han står åtalad för misshandel, alternativt tjänstefel, för sprayningen. Han nekar till brott.