Polis ska stoppa människohandeln

På initiativ av Östgötapolisen bjöds hotellansvariga in till en föreläsning om människohandel för att uppmärksamma problemet.

Ser allt. Hotellanställda ska bli polisens bästa spanare i jakten på människohandlare.

Ser allt. Hotellanställda ska bli polisens bästa spanare i jakten på människohandlare.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

NORRKÖPING2014-05-28 10:56

– Vi har inte fått in en enda polisanmälan om misstänkt människohandel i Östergötland, men vi vet att det förekommer här också, säger kriminalinspektör Peter Aronsson.

Han är en av tre ansvariga i länet, som i måndags samlade inbjudna hotellansvariga för att tillsammans lyssna på en föreläsning av Patrik Cederlöf från länsstyrelsen i Stockholm och nationell samordnare mot prostitution och människohandel. Syftet är att förebygga all form av människohandel, att upptäcka och lagföra fler fall av olika former av brott som är kännetecknande som människohandel.

Rikspolisen genomförde 2012 en inspektion vid fem polismyndigheter gällande myndigheternas förmåga att utreda ärenden om människohandel för sexuella ändamål och köp av sexuell tjänst. Man fann att det finns ett stort utrymme för olika åtgärder i syfte att förbättra och stärka arbetet mot dessa företeelser.

Människohandel har tidigare varit ett storstadsfenomen, men i takt med att polisen blivit effektivare har verksamheten flyttat ut i landet. Hur stort problemet är är dock svårt att riktigt veta.

– Det är jättesvårt att veta eftersom vi inte får så mycket information från exempelvis hotellansvariga, säger Peter Aronsson.

Därför är nu en av åtgärderna att ta fram ett utredningspaket och någon form av checklista för hotellpersonal.

– Vi vill att hotellstädare och receptionspersonal, de som ser allt, ska bli våra bästa spanare, säger Peter Aronsson.

Läs mer i tidningen

Fakta / lagstiftningen

År 2002 blev människohandel för sexuella ändamål ett brott i Sverige.

År 2004 utvidgades paragrafen till att även omfatta människohandel som syftar till andra former av utnyttjande än för sexuella ändamål, som till exempel tvångsarbete och handel med organ. Kravet på att något gränsöverskridande skulle ha skett togs också bort.

År 2010 antogs en ny paragraf om människohandel där det så kallade kontrollrekvisitet (människors beteendemönster) togs bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om