Undertecknandet hade föregåtts av ett möte där samtliga gruppledare deltog och där man kom överens. Fullt så överens verkade dock inte oppositionsrådet Sophia Jarl (M) vara med kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist.
– Jag är förvånad över att man ingår ett avtal utan att det redovisas vilka medel man har för fysiska personer som ska göra jobbet.
En synpunkt som Stjernkvist reagerar på genom att hänvisa till den avsiktsförklaring och det dokument som skrevs 2008, där den grova brottsligheten skulle raderas ut genom riktade insatser, bland annat ekonomiskt mot brottslingar och där det mer tydligt framgick vilken myndighet som skulle göra vad.
– Jag tror på att veta vilken person som gör vad. Dokumentet som skrevs 2008 ska förnyas och vi ska se till att det fungerar. Även om vi inte lyckades radera ut den grova organiserade brottsligheten fullt ut, så skulle situationen nu ha sett värre ut än vad den gör om vi inte haft det dokumentet.
För polisområdeschefen Peter Wahlberg handlar mycket om att få igång ett samarbete med kommunen som ryms i tänket kring den nya polisorganisationen och de nya nationella riktlinjerna och införandet av medborgarlöften.
– När jag tillträdde den 1 maj så frågade jag runt hur samverkan mellan polis och kommun fungerade. Bra, sa alla. Men när jag tittade efter strukturer spretade det och det fanns inga levande avtal. Det avtal vi nu ingått med kommunen ska gälla oavsett politisk styrning till och med 2018.
Riktiga strukturer, årliga handlingsplaner där den lokala problembilden beskrivs och att polisen inte arbetar isolerat är förutsättningar för att samarbetsavtalet ska hållas levande och inte bli en "hyllvärmare".
Stjernkvist poängterar också vikten av att man nu förbinder sig att tillsammans försöka skapa ett tryggare Norrköping.
– Det finns inget som skadar så mycket som att vi pekar finger eller påpekar brister, det är vår gemensamma uppgift att lösa problemen, säger han och ger Sophia Jarl ett menande ögonkast.
Hageby och Klockaretorpet är områden som polisen nu ska fokusera på och tanken är att några av regionens 16 områdespoliser ska öka sin närvaro där. Inte bara när det har hänt något utan också i förebyggande syfte.
– Varje gång jag kliver ur en polisbil och någon frågar vad som hänt är det ett misslyckande, säger Peter Wahlberg.