Polis åtalad för telefonmissbruk
En 39-årig polisman från Norrköping misstänks för att under ett knappt år ringt ett stort antal telefonsamtal från sitt arbete till sin före detta flickväns mobiltelefon. Kvinnan har på så sätt fått bonus enligt Comviqs bonussystem. Nu åtalas polismannen i Norrköpings tingsrätt för olovligt brukande.
Bonussystemet lanserades i februari 2000 och redan då höjdes kritiska röster för att systemet kunde missbrukas. Farhågorna blev snart besannade. Comviqs bonussystem för kontantkort blev ett gissel för många svenska kommuner, myndigheter och företag. Det förekom att anställda ringde upp sina egna mobiltelefoner och lade av luren för att på så sätt få bonuspengar. En företeelse som kommit att kallas "Comviq-tankning". Tankningarna beräknas kosta de drabbade sammanlagt 100 miljoner kronor om året. Exempelvis har Norrköpings kommun, försvaret och SKF blivit drabbade. Våren 2001 ringde en person på Ebersteinska gymnasiet upp sin privata mobiltelefon och lät samtalet pågå i flera dygn för att erhålla bonus. Nu har alltså turen kommit till polismyndigheten i Östergötland.
675 samtal
En kvinnlig polis har under en period på 17 månader, med start från mitten av 2001, fått ta emot 675 samtal till sin mobil från polismyndigheten. Den totala samtalskostnaden är 12.043 kronor.
För att minimera kundernas förluster har Telia infört en larmfunktion som varnar när många eller långa telefonsamtal, från ett och samma ställe, rings till ett och samma mobiltelefonnummer. Det var så den misstänkta mobiltelefontankningen uppdagades.
54 samtal, under ett knappt års tid, till en kostnad av 3941 kronor har kunnat bindas till den 39-årige polismannen. Samtalen har pågått i mellan 20 minuter och en timme och 34 minuter. En annan kvinnlig polis som misstänkts ha ringt samma mobiltelefonnummer har också förekommit i utredningen, men har inte åtalats. Kvinnan som tagit emot samtalen har haft ett förhållande med polismannen.
Förnekar brott
Samtliga inblandade förnekar att de har begått något brott. Enligt den 39-årige polismannen och hans före detta flickvän har samtalen inte syftat till att tanka hennes mobiltelefon. Den 39-årige polismannen erkänner dock att han ringt kvinnan vid flera tillfällen från arbetet. Det har både skett i samband med att han arbetat, men även när han varit ledig. Han säger att han ringt henne eftersom hon varit ensam, och att han har varit orolig för henne. I förhör medger mannen att en annan orsak till att han inte ville ringa hemifrån är att han är gift och att han haft det andra förhållandet samtidigt. Hans äktenskap har inte varit någon hemlighet för hans före detta flickvän.
39-åringen säger att han varit tanklös när han använt polismyndighetens telefon på det sätt som han har gjort. Han säger också att han inte velat snylta på myndigheten, och han får stå för det han har gjort. 39-åringen har därför också avsagt sig rätten till en advokat. Om mannen döms i tingsrätten riskerar han troligtvis inte sitt arbete, utan kan komma undan med en varning.
Det finns nu möjligheter för kommuner, myndigheter och företag att stänga av bonussystemet till mobiltelefoner som har Comviqs kontantkort. Det går då att ringa till mobiler med det här kontantkortet, men mobiltelefonägaren erhåller ingen bonus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!