Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen reagerade när pojke misshandlades på HVB-hem

HVB-hemmet Villa Bråviken i Krokek får kritik på nio punkter av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Bland annat har en av ungdomarna på boendet misshandlats utan att personalen reagerat i tid.

Villa Bråviken är i dag ett HVB-hem. Verksamheten har fått hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Villa Bråviken är i dag ett HVB-hem. Verksamheten har fått hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: mikael strand

Norrköping2023-04-18 19:00

Villa Bråviken i Krokek är ett HVB-hem som tar emot pojkar mellan 14-18 år. Pojkarna kan ha olika typ av problematik som gjort att de skrivits in på hemmet. Det kan handla om missbruk, sociala problem eller kriminalitet. Enligt verksamhetsbeskrivningen tar man emot klienter som "kan ha begått enstaka brott, kan ha prövat att ta droger, eller kan ha ett hotfullt beteende".

Vid en tillsyn av verksamheten från IVO nyligen upptäcktes flertalet brister i verksamheten som nu bolaget bakom verksamheten, Omtag AB, har att åtgärda. Det handlar om sammanlagt nio konstaterade brister i verksamheten och flera av dem bedöms som allvarliga. Bland annat konstateras att kompetensen hos personalen inte når upp till önskad nivå. Det har fått effekter för ungdomarna på boendet.

"Villa Bråvikens personal har sammantaget inte haft tillräcklig kompetens för att säkerställa att ungdomarna har varit trygga och säkra", skriver IVO och konstaterar samtidigt att bemanningen i verksamheten har varit för låg. Dessutom har föreståndaren haft otillräckligt med tid.

Marius van den Burg är verksamhetschef i Omtag AB och tillförordnad föreståndare för Villa Bråviken. Han förstår myndighetens kritik och ser den som befogad.

– Jag har jobbat här den senaste månaden och min uppgift är att skapa rutiner och systematik som gör att verksamheten fungerar. Vi har haft problem med bemanningen och det har sammantaget lett till alla de problem som IVO beskriver. Brister leder till brister, säger han.

Som exempel på att bemanningen misstänks ha varit för låg beskriver myndigheten en händelse som betecknas som synnerligen allvarlig. Det handlar om att en placerad ungdom blivit misshandlad under flera timmar utan att personal uppmärksammat det förrän dagen efter. "IVO bedömer att verksamheten inte kan ha varit bemannad på ett adekvat sätt när en pojke misshandlas på boendet av andra inskrivna utan att personalen märker något", skriver myndigheten.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Men det finns omständigheter som gör att händelsen blir mer komplicerad. Men det är förstås beklagligt att det inträffade.

Hur reagerar du på att ungdomar har beskrivit att de känt sig otrygga på boendet?

– IVO:s rapport visar det och jag har ingen anledning att betvivla det. Ambitionen är att det inte ska återupprepas, säger han.

IVO skriver också om uppgifter som tyder på att verksamheten har tagit emot ungdomar med en alltför svår problematik i förhållande till den målgrupp som framgår av verksamhetens tillstånd. I granskningen av vilka som har tagits emot noterar IVO en rad fall av aktiva missbrukare och unga med kopplingar till kriminella nätverk, grupper som inte omfattas av HVB-hemmets tillstånd, som skrivits in. IVO riktar även kritik mot begränsande åtgärder för ungdomarna som bland annat inskränker deras rörelsefrihet. 

– Jag lämnat in en handlingsplan till IVO som beskriver vad vi ska göra. Det handlar som sagt var om att skapa rutiner och systematik. När det handlar om vårt tillstånd får vi helt enkelt korrigera det och söka tillstånd som rätt beskriver den grupp vi vill behandla här, säger Marius van den Burg.

Hur gör ni för att hitta personal som har den kompetens som krävs?

– Kraven som ställs på personalen har skärpts från myndigheten genom åren. Så numera är det hård konkurrens om att hitta personal. Men vi har annonser ute.

HVB-hem

HVB-hem står egentligen för "hem för vård och boende".

Det är en form social dygnsvård och är en institution i Sverige som på kommunens uppdrag inrättas för barn, ungdomar, vuxna eller barnfamiljer.

Där bedrivs behandling, omvårdnad, stöd eller fostran. 

HVB-hem kan exempelvis inrikta sig på missbruksproblematik eller rikta sig till ensamkommande barn.

Det krävs särskilda tillstånd för att starta ett HVB-hem. Tillståndet kan sökas hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!