Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pojkar omhändertogs - då upphörde rånen

Redan i juni var pojkarna misstänkta för rån.Först i november, efter ett brutalt knivrån i Guldringen, omhändertogs två pojkar, av socialtjänsten.- Därefter har det varit lugnt.

Lars Eriksson, samordnare på polisens ungdomssektion tycker att samhället måste reagera snabbare när ungdomar misstänks för brott.

Lars Eriksson, samordnare på polisens ungdomssektion tycker att samhället måste reagera snabbare när ungdomar misstänks för brott.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-01-10 08:38

Det säger Lars Eriksson, samordnare på polisens ungdomssektion, som efterlyser bättre samarbete för att stoppa den här typen av ungdomsbrottslighet.

Redan i juni rånades en flicka på sin mobiltelefon av fem pojkar vilket, enligt Eriksson, är ett allvarligt brott.

Efter det ägde mellan 10 och 15 personrån rum i Norrköping, där främst ungdomar blev rånade på sina mobiler och datorer av andra ungdomar. Rånarna var både maskerade och omaskerade.

- Vi tror att det finns fler ungdomar som blivit rånade men som inte vågat polisanmäla, säger Lars Eriksson.

Ingen reaktion

En handfull misstänkta, mellan 13 och 17 år gamla, greps och förhördes flera gånger efter det här. Bland annat efter att en pojke rånades på sin moped i Silverringen i september.

- Inte heller då blev det någon reaktion förutom att de förhördes, släpptes ut och kunde fortsätta begå liknande brott, fortsätter Lars Eriksson.

Vem skulle ha agerat?

- Det är enkelt för mig att säga, som polis, att socialen skulle ha tagit tag i det här direkt men de har ju givetvis sina regler innan de kan tvångsomhänderta någon.

Snabbare insatser

Lars Eriksson tycker att det behövs snabbare och gemensamma insatser när sådant här händer.

- Vi poliser måste bli bättre på att leverera den information vi har till socialen.

Han framhåller dock att polisen och socialen redan idag har ett bra och nära samarbete.

- Men det kan bli ännu bättre och vi bör jobba ännu tightare för att förhindra att sådant här sker. I det aktuella fallet har ungdomarna, som misstänks för rånen, fått ett antal månader på sig innan något har hänt.

Brutalt knivrån

Tidigt på morgonen den förste november blev en 19-åring knivskuren i låret efter ett brutalt knivrån i Guldringen. Ett tiotal personer var med den gången. Efter detta omhändertogs två personer, 16 och 17 år gamla, som enligt polisen misstänks vara huvudmän i ungdomsrånsligan, av socialtjänsten.

- De placerades och försvann från Norrköping. Efter detta har ungdomsrånen klingat av. De personer som fanns runtomkring de här killarna har inte fortsatt med den här brottsligheten.

Nu väntar snart åtal i ärendet. Lars Eriksson tror att de misstänkta rånarna kommer att kunna åtalas för en handfull av överfallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om