Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Poetry slam på biblioteket

Det hölls tävling i diktuppläsning i Salongen på Stadsbiblioteket igår. Vem som helst fick delta, men det blev inga mindre än arragörerna själva som stod för tävlandet under gårdagens premiär.  - Det var kul att tävla. Man gör det ju för att underhålla, säger Jonas Edström.

Poetry Slam går ut på att läsa en egenskriven dikt inför publik, för att sedan bli bedömd av en jury. Jonas Edström var en av de tävlande under gårdagens tävling.

Poetry Slam går ut på att läsa en egenskriven dikt inför publik, för att sedan bli bedömd av en jury. Jonas Edström var en av de tävlande under gårdagens tävling.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2008-07-25 03:00
Poetry slam är vad det kallas. Det är när man tävlar i scenpoesi - läser upp en dikt på en scen och blir bedömd av en jury. Föreningen Kaosföreningen, före detta Dödsstjärnan, är de som arrangerar tävlingen i Norrköping under sommaren. Under gårdagen var det sommarpremiär. Då höll poeterna till i Salongen på Norrköpings stadsbibliotek. - Vem som helst får delta. Man behöver inte föranmäla sig heller. Det är bara att dyka upp så får man vara med, säger Matilda Olofsson, som under gårdagen ledde poesitävlingen, och även är kassör i Kaosföreningen. Men det finns tre grundregler som gäller för Poetry Slam. För det första ska det material du läser upp vara ditt eget. Du får inte ha något rekvisita och du har tre minuter på dig vid varje uppläsning. Publiken avgör
Det blev två av Kaosföreningens medlemmar som fick tävla under gårdagen. Ordförande Martin Johnsson mot sekreterare Jonas Edström. I juryn sitter inga experter, utan det är besökarna som får stå för bedömningen. Precis som att vem som helst får delta i poesitävlingen, får också vem som helst bedöma den. - Det är det som är charmen. Ibland är det folk som inte alls är vana vid dikter. Det är det som är häftigt, att det är publiken som får avgöra vem som vinner, säger Matilda Olofsson. Juryn får sätta poäng efter varje uppläsning - där lägsta poäng är 1,0 och högsta 10,0. - Man brukar säga att en sjua är en bra dikt, förklarar Matilda Olofsson. Periodare som poet
Deltagarna i tävlingen läser tre dikter var och får efter varje dikt sin bedömning. I gårdagens tävling tog Jonas Edström hem segern, med endast ett halvt poäng mer än motståndaren Martin Johnsson. - Det var kul. Det känns bra. Hade det kommit femton stycken som velat tävla, hade kanske vi i föreningen tagit ett steg tillbaka. Men nu tävlar vi för att underhålla, säger Jonas Edström. Jonas Edström berättar att han är en periodare var gäller diktskrivande. Han brukar dock skriva små anteckningar när han kommer på olika bra formuleringar. - Sedan jobbar jag ihop något på det jag samlat på mig. Men det går i perioder. Det var för sex år sedan som jag började läsa dikter på scen, sedan året därpå började jag tävla, berättar han. Av de tre dikter som Jonas läste upp under gårdagen var han mest nöjd med den sista. - Den handlar dels om fördomar och dels om bemötanden av olika människor, förklarar Jonas Edström. Nästa Poetry Slam hålls på samma plats den 7 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om