"Plötsligt small det"

Den tredje explosionen vid den omskrivna tunnelmynningen ute på Sydkrafts område vid fjärrvärmeverket på Händelö blev minst lika dramatisk som de första två.
Den inträffade mitt under förmiddagens presskonferens.
- Jag fick ingen förvarning alls, plötsligt small det och sedan kom en stor tryckvåg som blåste ut en massa isoleringsmassa, berättar ögonvittnet Benny Rejsmar, väktare vid Securitas.

Benny Rejsmar, Securitas, vaktade vid grinden så att ingen obehörig skulle vistas i närheten av tunneln när den tredje explosionen hördes.

Benny Rejsmar, Securitas, vaktade vid grinden så att ingen obehörig skulle vistas i närheten av tunneln när den tredje explosionen hördes.

Foto:

NORRKÖPING2004-01-21 06:00
Sydkraft hade kallat till presskonferens i Händelöverkets kontor för att informera om läget, ett dygn efter de båda första explosionerna som skakade hela Norrköping i måndags. Informationschefen Ewa Grönwall förklarade för media att räddningsledaren, 1:e brandingenjör Torbjörn Gunneryd, strax skulle dyka upp och ge sin bild.
Då hördes ett dovt ljud, ungefär som om någon slår igen en kraftig dörr.
Men det var, totalt överraskande, en tredje explosion som vände upp och ned på alla sinnen för de närvarande.
Snacka om att vi hamnade i hetluften, bokstavligt talat.
Viktigast av allt, den här gången också:
Ingen blev skadad.
Fysiskt.
Desto fler blev skärrade.
Och oron kommer att finnas kvar innanför väggarna ute på Händeläverket för lång tid framöver.
Därför anlitades igår också en krisspecialist, en psykolog från Sofiahemmet i Stockholm, för att hjälpa de anställda som varit nära explosionerna att bearbeta sina reaktioner.

Många frågor - få svar
Samtidigt tog alla spekulationer om orsak och verkan ny fart.
Varför inträffade den första explosionen överhuvudtaget? Hur förödande kan det egentligen bli som värst?
Kring den första frågan famlar brandförsvar och Sydkraft-specialister fortfarande i mörker. Trots intensivt arbete.
På den andra kan Torbjörn Gunneryd ge ett rätt så lugnande besked:
- Det har pågått mätning av brännbara gaser som kan sprida sig, i första hand metan och koloxoxid och vi har också försökt säkerställa miljö längst ned på botten av tunneln där de tyngsta gaserna kan lägga sig.

Fläktsystemet
- Vår idé var att starta fläktsystemet för att få bort gaserna i tunneln. Före smällen. Men systemet kommer fortfarande att vara öppet. Det skulle vara ännu svårare att kväva gaserna. Det är rådet vi fått, påpekar han.
De kameraförsedda robotar som skickats ned, från södersidan vid "Sylten", har inte nått tillräckligt långt för att hitta explosionshärden. Brandförsvarets ledning visste i går helt enkelt inte hur det skulle vara möjligt att finkamma den 3,5 km långa tunneln, de nio bergrummen och övriga utrymmen på ett riskfritt sätt. Av störst intresse för felsökarna är den ort ovanför bergrummen med bland annat värmeledningar och värmeväxlare.
- Alla bergrum är också misstänkta, men det med olja minst av dem. De potientiellt mest farliga är de som i dagsläget är tomma, sa Gunneryd.
Det handlar om fem stycken, ett är således fyllt med en bråkdel olja (cirka 5.000 kubikmeter av totala utrymmet på drygt 100.000) och ett är fyllt med flygaska, slutprodukten från de olika värmepananorna i produktionen av biobränsle på Händelöverket. I ytterligare ett har Sydkraft påbörjat fyllningn av aska. Resten är tomma.
Torbjörn Gunneryd sa, rakt på sak, till Folkbladet:
- Risken är större att det blir fler explosioner än att det inte sker. Just nu känns det som om vi helt enkelt får avvakta minst ett par dygn tills allt brännbart där nere är borta och därmed också explosionsrisken.

Experthjälp utifrån
Nu letar olycksledningen efter extern experthjälp.
- Vi har för liten erfarenhet av den här typen av händelser. Nu har vi fått kontakt med folk som kan tunnlar, bergrum och brandfarliga ämnen, experter som vi inte lyckades nå i går (måndags). I morgon (idag) hoppas vi de kan hjälpa oss med några svar, säger Torbjörn Gunneryd.
Branden under jord fortsatte med stor sannolikhet att härja på något sätt också i går. Läckaget av vatten stoppades mer eller mindre genom att Sydkraft omedelbart efter den tredje explosionen bestämde sig för att stänga driften på Händelöverket tills vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om