Platta skärmar hot mot miljön

NORRKÖPING: En extrem teknikutveckling och ständigt uppdaterad design är två av anledningarna till att det svenska sopberget med elavfall blir allt större. Under 2006 slängde Norrköpingsborna två tusen ton el-apparater. .

Kenny Helmersson, Christian Björkdahl och Hasse Jönsson på Returpunkten i Norrköping lastar en av fjorton containrar med elavfall som ska skickas vidare för demontering. Foto: Janne Forsby

Kenny Helmersson, Christian Björkdahl och Hasse Jönsson på Returpunkten i Norrköping lastar en av fjorton containrar med elavfall som ska skickas vidare för demontering. Foto: Janne Forsby

Foto:

Norrköping2007-03-27 06:00
Det betyder att varje invånare i genomsnitt slänger över 16 kilo elektronik per år, en siffra som på två år ökat med mer än en tredjedel.
Kenny Helmersson och Christian Björkdahl jobbar på Returpunkten i Norrköping och de har tydligt märkt av en ökning av elavfall de sista åren.
- Det är mest tv-apparater och datorskärmar, många fungerar men ska bytas ut mot platta skärmar och så hamnar de gamla här, säger Kenny Helmersson.

Fem containrar
Returpunkten i Norrköping får i genomsnitt ihop fem containrar elektronik om dagen, men efter helgen hade de fått ihop 14 containrar med olika el-apparater. Containrarna är rågade med gamla bildrörs tv och datorskärmar, men också några lampor och en elgitarr har gått sitt öde till mötes.
Christian Björkdahl tycker det är synd att fungerande apparater slängs, en följd av att det knappt finns någon andrahandsmarknad för hemelektronik längre. Han skulle gärna se att de apparater som fungerar skänks till länder där de kan komma till användning.
- Men vi kan ju inte göra något åt det, när grejerna väl kommit hit måste de till återvinning annars klassas det som stöld.

Trendigare platt
Rolf Sköld besöker Returpunkten för att slänga en gammal datorskärm. Den fungerar utmärkt men ska bytas ut mot en trendigare platt skärm.
- Det var min måg som övertalade mig att köpa ny, säger han. Den platta skärmen ska vara bättre, skarpare och bättre bild.
Rolf Sköld berättar att det ur miljösynpunkt gör lite ont att slänga något som inte är trasigt och funderade på om han skulle sälja skärmen.
- Men min måg bara skrattade av själva tanken på att kunna sälja denna gamla datorskärm.

Ständigt nytt
Från Returpunkten skickas elavfallet vidare till företaget Mirec i Ljunga för återvinning. Mirec tar dagligen hand om 60 till 80 ton kasserad elektronik från företag och Returpunkter i Sverige, vilket motsvarar ungefär åtta långtradare. Håkan Schede, vd på Mirec, vet vad det ökade sopberget beror på.
- Det kommer ständigt nya produkter med ny design och den minskade livslängden på elektroniken beror inte längre på att den slutat fungera. Man köper nytt av andra skäl, till exempel byts mängder av mobiltelefoner ut för att de inte håller designmässigt längre.
Med tanke på miljön tycker Håkan Schede att man som konsument kan tänka efter innan man byter ut sina fungerande elektronik-apparater.
- Det visas ju samma program i en ny platt tv som i en gammal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om