Platsbrist i äldreboendet
Under år 2004 avslog Norrköpings kommun 15 ansökningar från äldre om att få komma in på särskilt boende. Trots att de hade fastslagna behov av det.- Det tyder på obalans mellan behov och tillgång. Vi kan inte godta detta, säger socialkonsulent Britta Mellfors på länsstyrelsen.
Medan t ex Linköping inte hade ett enda avslag, vare sig 2003 eller 2004.
Birgitta Hasselrot, programansvarig för äldreomsorgen inom Norrköpings kommun, är dock inte så alarmerad. Hon säger att kommunen, i enlighet med socialtjänstlagen, meddelar avslag när man inte kan meddela plats inom särskilt boende inom tre månader.
- Det är möjligt att andra kommuner tubbar på den tidsgränsen. Men att man ska kunna få plats på en enda gång, det är lite orealistiskt.
I alla de aktuella fallen har det hela dock snart löst sig, och det inom de tre månaderna. Det är bara det så att säga preliminära beslutet, som inneburit avslag.
Men länsstyrelsen har, helt klart, en annan syn på saken än Norrköpings kommun. Att 15 ansökningar avslagits på grund av platsbrist, trots att behovet förelegat - det är, skriver länsstyrelsen i rapporten, "inte en acceptabel situation".
För få platser
Att antalet platser inom det särskilda boendet idag är för litet i Norrköping förnekas dock av ingen. Kommunen har gått ur lokaler, som inte längre svarat mot tidens krav. De ersättningsplatser som inrättats räcker inte riktigt till.
- Men till årsskiftet 2006-07 ska ytterligare 100 platser finnas, säger Birgitta Hasselrot.
Någon egentlig kö till de särskilda boendena finns inte, eftersom de överhuvud taget inte är något som man kan köa till. Det är först när man får behov av sådant boende, som det kan aktualiseras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!