Plats på scenen för kvinnorna i kulturen
NORRKÖPINGI lördags firade Arbetets Museum den Internationella kvinnodagen med en kulturfest. Med i programmet fanns flera framgångsrika yrkesarbetande kvinnor som bevisar att det går att kombinera karriär och fungerande familjeliv. - Det gäller att inte fastna i mammaträsket, förklarade Tjåsa Gusfors i bandet Anna Bandit som fick avsluta kvällen.
I lördags spelade gruppen Anna Bandit för sista gången. Några i bandet försvinner men andra stannar kvar. Det är början på något nytt, förklarade Maria Lundby, Tjåsa Gusfors och Puck Samuelsson. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Det är en oerhört bra blandning här ikväll. Annars blir det mest att man går på konserter med bara en artist men nu blir det både musik, dikt och skådespel, säger Helen Asplund som är en av de kvinnor som kom till Arbetets museum.
Den lite mörka källarlokalen fylldes till största delen av kvinnor, unga som gamla, men också av ett fåtal män.
Det bjöds på mat men framför allt på ett brett kulturellt utbud. Dagen till ära var det nästan bara kvinnliga artister.
Konferencier för kvällen var Marianne Castegren som bjöd både på historier och sånger. Och hon drog med sig alla i tvåstämmig sång.
- För unga kvinnor är inte kvinnokampen lika påtaglig som när jag var ung. Jag har nog alltid tillhört den aktiva skaran, berättar Marianne och har svårt att förstå de unga tjejer som ägnar sina stringtrosor mer uppmärksamhet än olikheter mellan könen.
Ett av kvällens inslag var fiolduon Black and White.
<b>200 besökare</b>
- Vi kända att det vore bra att också Symfoniorkestern representerades under en sådan här kväll, Vi är ju yrkesarbetande kvinnor med barn och familj, berättar Jin Hägerström Dahlstedt och Carina Åslin i logen.
Totalt kom cirka 200 besökare till lördagens kulturfest. Sist men absolut inte minst var Anna bandit. Tjejbandet som i lördags körde sitt sista framträdande.
- Vi tyckte att det kändes som en bra avslutning att spela på den här dagen och här på ett mer organiserat evenemang än vi brukar förekomma, berättar Puck Samuelsson.
I elva år har bandet repat två gånger i veckan och spelat på allt från motorcykelträffar till evenemang i fängelse. Någon gång har det hänt att de fått ta med alla sina barn för att få familjelivet att gå ihop.
- Den gången fanns det som tur var mycket chips och ostbågar i logen så det gick bra, skrattar Tjåsa Gusfors, men förklarar att bakom varje lyckat tjejband finns en trevlig man.
- Det borde inte vara så speciellt att vi får det att gå runt, det är ju faktiskt bara som det ska vara, förklarar Puck Samuelsson och Maria Lundby fortsätter.
- Dessutom tycker våra barn att det är lika roligt som vi. De sörjer nog mest att det här är vår sista spelning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!