Planterade barnens träd

Ännu ett träd för alla barns rättigheter, planterades i Norrköping i veckan. Närmare bestämt på Erikshjälpen Second Hand på Ingelsta.

Jonas Paulman från "Barnens träd", till höger, var med och planterade ett nytt träd i Erikshjälpens butik i Norrköping. Närmast  Jonas butikschefen hanna Hägg och till vänster Elias Hägg.

Jonas Paulman från "Barnens träd", till höger, var med och planterade ett nytt träd i Erikshjälpens butik i Norrköping. Närmast Jonas butikschefen hanna Hägg och till vänster Elias Hägg.

Foto: Sören Boström

Norrköping2018-10-28 14:00

NORRKÖPING

Bakom planterandet stod Jonas Paulman och i samband med trädplanteringen, höll han en kortare föreläsning om barns rättigheter.

– Jag kan också berätta att det här är det 244:e trädet jag planterar i Sverige för barns rättigheter, från Kramfors i norr till ett antal platser i Skåne i söder, berättar Jonas Paulman.

– Och det är så att Norrköping ligger mig extra varmt om hjärtat i den här trädsatsningen, för det var här i Norrköping, som jag 2010 planterade det allra första trädet i den här serien. Den gången i Vasaparken tillsammans med en massa barn och dåvarande kommunalrådet Li Teske.

Men nu var det alltså i Erikshjälpens butik i Norrköping:

– Erikshjälpens vision är, att försöka skapa en förändrad värld där barns drömmar får liv, säger Hanna Hägg som är butikschef på Erikshjälpen Second Hand i Norrköping. Och överskottet från vår butik och alla andra butiker hos Erikshjälpen, går till sociala och humanitära insatser, för att fler barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Därför känns det naturligt att plantera ett Barnens träd som en symbol för arbetet för barns rättigheter.

Den ideella föreningen Barnens Träd leds alltså av Jonas Paulman som också var med vid trädplanteringen i Norrköping.

– Jag växte upp under svåra förhållanden med missbrukande föräldrar. berättar han. I de svåraste stunderna hade jag inga vuxna som jag kunde lita på , så istället sökte jag min tillflykt till skogen och träden som blev min enda fasta punkt i tillvaron.

– Därför kändes det naturligt för mig att lite senare i livet grunda föreningen Barnens Träd och gjort till min livsuppgift att föreläsa för vuxna och barn om mina uppväxtvillkor och samtidigt sprida information om FN:s barnkonvention.

– Träden har för mig blivit en symbol för alla barns rätt till en värdig barndom.

Trädet hos Erikshjälpen planterades i en kruka inne i butiken och kommer nu att placeras i butikens kafé.

– Eftersom vi inte äger marken utanför butiken, ville vi inte plantera ett träd där, utan valde istället ett träd, en citronfikus, som får stå i en stor kruka, fastslog Hanna Hägg.

Är det också så att vinsten från er butik, kommer just barn tillhanda:

– Hela vårt överskott går till Erikshjälpens stiftelse, som jobbar för barn i 18 olika länder. I Sverige driver vi exempelvis fotbollsprojekt för utsatta barn i segregerade områden, för att skapa en livskvalitet för dom här barnen. Vi jobbar också ihop med Pingstkyrkan i Norrköping, som också driver olika projekt för barns bästa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om