2014 tog Sverigedemokraterna klivet in i Europaparlamentet för första gången efter ett lyckat val. En av dem som fick åka ner med den första SD-delegationen till Bryssel var den då 60-åriga Gunilla Hellberg. Hon lämnade sitt jobb som fransklärare för att i stället bli politisk sekreterare åt SD:s dåvarande EU-parlamentariker Kristina Winberg.
– Allting var nytt och väldigt spännande. Jag var med och byggde upp en verksamhet för SD där.
Gunilla Hellberg tillbringade två år i Bryssel som politisk sekreterare innan hon återvände till Norrköping. I dag sitter hon i fullmäktige och är gruppledare för SD i utbildningsnämnden samt är en del av regionfullmäktige. Men hon vill mer än gärna byta ut det mot att göra en ny vända i Bryssel, den här gången som en del av parlamentet.
– Det händer så mycket i Europaparlamentet, det är så spännande och jag älskar politik. Det är verkligen att vara i hetluften.
Gunilla Hellberg är mycket intresserad av ungdomsfrågan, men det som ligger varmast om hjärtat är Europas säkerhet. En fråga som hon menar tar sig uttryck på många olika sätt.
– Det kan till exempel handla om migrationen, våra gränser, gränsöverskridande brottslighet, mänskliga rättigheter och kriget i Ukraina.
En av de saker som lockar mest med EU-parlamentet för Gunilla Hellberg är möjligheten att påverka.
– EU har fått allt mer att säga till om och fått ett allt större inflytande. Den politik som vi vill föra som Sverigedemokrater kan vi många gånger föra bättre i Europaparlamentet.
Hon tar upp migrationen, klimatet och konkurrenskraften som frågor där SD har större möjlighet att påverka på EU-nivå än på hemmaplan.
– I Sverige har vi ju ett Tidöavtal där vi måste kompromissa med övriga partier om olika frågor. I EU sitter vi i en partigrupp där vi är helt fria att rösta som vi vill. Vi kan verkligen driva SD-politik till hundra procent där.
SD har varit ett av de svenska partier som varit mest kritiska till EU, men att lämna unionen är inget de driver i dagsläget.
– Vi är ju fortfarande EU-kritiska men vi är ju Europavänner, det gör vi skillnad på. Vi uppskattar att samarbeta med andra europeiska länder och lära oss av varandra. Däremot ser vi inte EU som institution som man inte kan ifrågasätta, utvärdera eller till och med gå ut ur, om det skulle vara så.