Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Pinsamt låg kvalitet på polisutredningen"

Fängelse eller samhällstjänst för förberedelse och medhjälp till olovlig sprittillverkning. Det yrkade kammaråklagare Hans Isaksson på för den 47-årige man som sålt stora mängder socker, turbojäst och aktivt kol i sin butik.

NORRKÖPING2004-05-29 06:00
Igår avslutades rättegången i det uppmärksammade målet mot de två butiksägare som åtalats för förberedelse och medhjälp till olovlig sprittillverkning.
Efter det stora beslaget i butiken för tre år sedan talades det om att ett pilotfall skulle drivas. Men i sitt slutanförande konstaterade Hans Isaksson att något gick fel.
- Hela utredningen gick snett, man till och med filmade snett, säger Hans Isaksson. Av förhören med polisens spanare var det svårt att få fram något. Glöden falnade när inget hände, mycket hade fallit i glömska.
- Man bestämde att driva ett pilotfall, men det är litet pinsamt att kvaliteten på utredningen inte är bättre. När jag fick ärendet i min hand blev jag förskräckt hur tunt det var. Men jag vill inte lägga ned åtalet, utan vill ha det prövat.
Bland annat efterlyste åklagaren att man inte kopplade in ekoroteln, för att titta på bokföringen för att t ex se om företaget levererade turbojäst till andra grossister som man hävdat.

Stort beslag
En av polisernas uppgifter att "nästan hela butiken" togs i beslag, användes i åklagarens bevisning.
- Den uppgiften styrker att man sysslat med försäljning till hembrännare. Det har skett yrkesmässigt och omsättningen har varit omfattande. Tre kunder har i rätten sagt att de köpt produkter och de har sysslat med hembränning.
Åklagaren ansåg det ändå är styrkt att i vart fall 47-åringen gjort sig skyldig till förberedelse och medhjälp till hembränning. Det är ett sådant brott att annat än fängelse inte kan komma i fråga, hävdade åklagaren. Men han tillade att då 47-åringen lever under ordnade förhållanden kan samhällstjänst vara ett alternativ.
Beträffande den andre, 43-årige butiksdelägaren, överlämnar åklagaren avgörandet mer öppet till rätten.
De båda advokaterna yrkade på att åtalet ska ogillas.
- Åtalet kan inte bifallas eftersom bevisningen utmynnar i kaos, säger Bo Jönsson, 43-åringens advokat.

"Inget olagligt såldes"
47-åringens advokat Peter Cademan anser att 47-åringen inte gjort sig skyldig till någon straffrättslig gärning. Aktivt kol är inte längre olagligt att överlåta, sedan alkohollagen ändrades i mitten av 90-talet, påpekade han.
Vidare ifrågasatte Cademan åklagarens påstående att 47-åringen känt till vad varorna skulle användas till.
- Åklagaren har inte visat hur den informationen skulle kommit honom till handa. Varorna kan ha använts till bakning eller vad som helst, det vet vi inte.
Cademan påpekade också att kundernas hembränningsbrott som nämns i utredningen är före de datum som de två butiksinnehavarna enligt åtalet skulle sålt varorna.
Att ett stort beslag gjordes betydde bara att varorna utgjorde en volymmässigt skrymmande del av sortimentet, påtalar Cademan. Men beslaget utgjorde bara 15-20 procent av produkterna som såldes.
Om åtalet inte ogillas, anser Cademan att rätten bör döma 47-åringen till samhällstjänst eller ett lågt bötesstraff.
- Hänsyn måste tas till att man trampat på en människas integritet, säger han.
Även advokat Bo Jönsson framhöll det lidande hans klient utsatts för i den långdragna utredningen.

"Ett övergrepp"
- Att slumpvis blivit utvald bland tusentals näringsidkare, dras till domstol för att man vill ha ett pilotfall och åren går men inget händer, är ett övergrepp mot min huvudman.
Detta i kombination med det "bryska beslaget som slog hårt mot näringsverksamheten" anser Jönsson att rätten ska ta hänsyn till.
Men Jönsson hävdar att 43-åringen inte varit delaktig i verksamheten och att detta framgått av rättegången och utredningen. Att 43-åringen ställs inför rätta på grund av sitt ägande av aktier förberett olovlig sprittillverkning säger han sig "finna alldeles orimligt".
Dom i målet kommer den 11 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om