Projektet är ett samarbete mellan Hyresbostäder och arbetsmarknadsenheten. Idén kommer från Botkyrkabyggen, där kvinnor som står långt från arbetsmarknaden anställts för att städa allmänna utrymmen, källargångar och trapphus i det egna bostadsområdet, berättar Linda Sund, distriktschef vid Hyresbostäder.
Den tidigare städentreprenören i Ringdansen har sagts upp och åtta kvinnor som bor i området har anställts via arbetsmarknadsenheten, som servicetrainees. Också här är det kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, vissa av dem har aldrig jobbat, kanske inte ens i sitt hemland, säger Sund.
– Vi vill ge dem möjligheten att komma ut och känna på hur det är att ha ett jobb, och vara delaktiga, utveckla sitt område, hålla rent i sitt område, säger Linda Sund.
Tanken är att de ska kunna slussas vidare ut på arbetsmarknaden, till olika städbolag. Det ettåriga projektet ska utvärderas. Vid en fortsättning kan det bli så att Hyresbostäder anställer några av kvinnorna, tar in nya servicetrainees, och förutom Ringdansen i Navestad utökar till Marielund, Ljura eller Hageby.
Kvinnorna, från länder som Syrien, Irak, Libanon, Somalia och Eritrea, har fått två veckors städutbildning. I juni började de städa på heltid. De jobbar 39 timmar i veckan och läser svenska en dag i veckan.
– Jättebra! Bra att jobba, och bra kompisar. Alla säger att det fint städat i Silverringen och Guldringen, säger Lara Malko från Syrien som själv bor i Guldringen och har två döttrar. Hon har varit sju år i Sverige. Det här är hennes första jobb. Språket har varit en barriär.
Fyrabarnsmamman Halah Mahmood från Irak hoppas på jobb hos Hyresbostäder i framtiden.
– Jag är glad, säger hon, och berättar att hon sedan hon började städa här känner sig som 25 år istället för 46.
Amina Nur från Somalia, mamma till nio barn, säger att hon känner sig stark. Jobbet är bra, säger hon. Området är fint, och barnen här slänger inte skräp när de vet att det mammorna som får städa upp.
Projektet i Ringdansen har ökat kundnöjdheten bland hyresgästerna.
– Tjejerna gör ett fantastiskt jobb! säger Linda Sund.
Det här är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, för att kvinnorna ska komma ut på arbetsmarknaden, lyfta sig själva individuellt och förändra sina liv, men också för att lyfta området. Och barnen ser sina föräldrar gå till arbetet, säger arbetskonsulent Mirza Kuko.